U trendu

OEBS: u Kazahstanu pobeda Nur Otan bez pravih izbora

NUR SULTAN – Nedostatak stvarne konkurencije i ograničenja osnovnih sloboda, ostavili su glasače bez istinskog izbora na jučerašnjim kazahstanskim izborima,gde je vladajuća stranka pobedila sa ubedljivom većinom,a najveće opozicione stranke nisu učestvovale, smatraju međunarodni posmatrači OEBS-a.

Iako su pripreme za parlamentarne izbore u Kazahstanu efikasno vođene u uslovima kovid-19 pandemije, nekonkurentna izborna kampanja i stvarna sistemska ograničenja ustavom zagarantovanih osnovnih sloboda ostavili su glasače bez istinskog izbora, čime je propuštena prilika da se sprovedu najavljene političke reforme, kaže se u saopštenju međunarodnih posmatrača parlamentarnih izbora.

Kako se navodi, političkim prostorom dominira vladajuča stranka, a razlika između stranke i vlade često je zamagljena, a pošto su sve političke stranke koje su se takmičile na izborima podržavale politiku vladajuće stranke, kampanja nije bila konkurentna i birači nisu imali istinske političke alternative između kojih su mogli da biraju.

Posmatrači su ocenili da iako je javna debata bila prisutna na društevnim mrežama, pružajući time dodatni prostor za širi spektar mišljenja, nacionalno zakonodavstvo nije dozvolilo prava na slobodu izražavanja i pristup informacijama.

Izbori mogu biti zaista demokratski samo kada birači imaju stvarne političke mogućnosti da biraju, a glas civilnog društva se čuje i ceni“ ,poručio OEBS na kraju svoje ocene kazahstanskih izbora.

Vladajuća stranka Kazahstana Nur Otan nadmoćno je pobedila na parlamentarnim izborima u nedelju,bez učešća najvećih opozicionih stranaka, sa osvojenih blizu 72 odsto glasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.