U trendu

OHR: Samo država BiH može uređivati pitanje državne imovine

SARAJEVO – Kancelarija visokog predstavnika u BiH reagovala je na odluku Narodne skupštine Reubike Srpske o usvojenom Zakonu o nepokretnoj imovini uz poruku da prema relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH, samo država BiH, kao titular državne imovine, može uređivati pitanje državne imovine odgovarajućim zakonima koje usvoji Parlamentarna skupština BiH.

OHR podseća da državnom imovinom može raspolagati samo država Bosna i Hercegovina, kako je to izričito uređeno Zabranom raspolaganja državnom imovinom. Svako raspolaganje koje je protivno odredbama te zabrane smatraće se ništavnim.

Ustavni sud BiH je više puta potvrdio da se pitanje državne imovine ne može rešiti jednostranim merama.

„Jednostrani koraci su neprihvatljivi. Oni ugrožavaju vladavinu prava, narušavaju pravnu sigurnost i sprečavaju sigurno poslovno i investicijsko okruženje. Delovanje protivno jasnim odlukama Ustavnog suda koje su donesene u okvirima njegovih ustavnih ovlaštenja, moraju se tumačiti kao kršenje Opštem okvirnog sporazuma za mir“, navodi se u odgovoru OHR za sarajevsku N1 tv..

Upravni odbor Veća za provođenje mira je u svojim saopštenjima jasno stavio do znanja da “očekuje od organa vlasti na svim nivoima u BiH da u potpunosti implementiraju odluke visokog predstavnika i obustave svaku dalju nezakonitu uknjižbu državne imovine” te pozvao “Parlamentarnu skupštinu BiH da se bez daljeg odgađanja angažuje i usvoji zakon koji uređuje ovo pitanje”, stoji u odgovoru.

Do sada je, dodaju, bilo više poziva da se razgovorom dođe do izbalansiranog i održivog rešenja ovog pitanja na državnom nivou.

„Visoki predstavnik poziva sve odgovorne donosioce odluka i nosioce mandata da rade zajedno, poštuju vladavinu prava i deluju konstruktivno za dobrobit svih građana BiH“, naveli su i istakli da će visoki predstavnik nastaviti da prati ovo pitanje u skladu sa svojim mandatom u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar