U trendu

Norveška prijavila epidemiju ptičjeg gripa

PARIZ – Norveška je prijavila izbijanje visoko patogenog ptičjeg gripa H5N1 na jednoj farmi, saopštila je danas Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE).

Epidemija u regionu Rogaland ubila je 221 komad živine, dok je ostatak jata od 7.000 ptica zaklan, saopštila je OIE, pozivajući se na izveštaj norveških vlasti, a prenosi agencija Rojters.

I belgijska vlada je uvela stanje povećanog rizika od ptičijeg gripa jer se virus širi Evropom, prema saopštenju belgijske agencije za bezbednost hrane.

Od ovog ponedeljka, živina se mora držati u zatvorenom prostoru, nakon što je identifikovana visoko patogena varijanta ptičijeg gripa kod jedne divlje guske u Šildeu, gradu u blizini Antverpena, saopštila je ta agencija, dodajući da je ovo prvi slučaj kod divljih ptica od 1. marta 2021. godine.

“Moram se pobrinuti da sprečimo kontaminaciju naše živine ptičijim gripom po svaku cenu. Hajde da primenimo mere za suzbijanje kako bismo izbegli štetu koju su naši farmeri pretrpeli u prošlosti“, izjavio je belgijski miistar poljoprivrede Dejvid Klarinval na Tviteru.

Mera se odnosi i na profesionalne i na privatne uzgajivače živine.

Francuska je ranije u novembru produžila važenje mere za držanje jata živine u zatvorenom prostoru, a Nemačka je takođe prijavila nekoliko slučajeva izbijanja bolesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.