U trendu

Oko 40 oštećenih satelita Starlink spušta se iz orbite

VAŠINGTON – Flota mikrosatelita “Starlink”, u vlasništvu “Spejs eksa”, spušta se iz orbite u atmosferu nakon što je pogođena solarnom olujom, saopštila je američka kompanija.

Oko 40 od 49 malih satelita lansiranih prošle nedelje ili je već ponovo ušlo u atmosferu i izgorelo, ili su na korak da to učine, saopštio je „Spejs eks“ u izveštaju u utorak uveče, prenosi AP.

Kompanija, čiji je vlasnik Ilon Mask navela je da su sateliti lansirani u četvrtak bili značajno pogođeni u petak geomagnetnom olujom, a da preliminarne analize pokazuju da je povećan otpor na malim visinama sprečio satelite da započnu ulazak u orbitu, i da će do 40 satelita ponovo ući ili je već ušlo u Zemljinu atmosferu.

Prema navodima „Spejs eksa“, nema opasnosti od ovih satelita koji padaju, ni u orbiti, ni na zemlji, a svaki satelit teži manje od 260 kilograma.

Ta kompanija je saopštila da namerno pušta „Starlink“ satelite u nisku orbitu tako da mogu brzo ponovo da uđu u atmosferu u slučaju kvara, odmah nakon lansiranja i da tako ne predstavljaju opasnost za druge letelice.

„Spejs eks“ i dalje ima blizu 2.000 „Starlink“ satelita koji kruže oko Zemlje i pružaju Internet usluge udaljenim delovima sveta, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar