U trendu

O`Konel: Neophodan svobuhvatni sporazum u sadaĆĄnjim granicama

PRIĆ TINA – Britanija smatra neophodnim postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i PriĆĄtine u postojećim granicama, kaĆŸe ambasador te zemlje u PriĆĄtini, Ruri O`Konel, koji povećanje poreza za 100 odsto na robu iz Srbije definiĆĄe kao „reakciju na provokaciju“, a aktivnosti na povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti vidi kao pokuĆĄaj destabilizacije.

U razgovoru s građanima na Fejsbuku, O`Konel navodi da „ĆĄta god da se desi, neophodno je da obe strane budu ozbiljno uključenje u postizanje tog sporazuma“.

U interesu svih je da vide, kako je naveo, „dve suverene i nezavisne drĆŸave u prijateljskim odnosima“.

Ć to se PriĆĄtine tiče, njegov savet se, kaĆŸe, nije promenio i isti je kao i svih prethodnih meseci, a to je potreba da se postigne dogovor o „pregovaračkoj strukturi“ koja će biti angaĆŸovana na konačnom sporazumu i njegovoj primeni u skladu sa principima EU i podrĆĄke građana.
Britanija, dodao je, nema rok do kada bi konačni sporazum Beograd i PriĆĄtina trebalo da postignu, ali je, kaĆŸe, vaĆŸno da on bude sveobuhvatan i da obezbedi napredak „obeju drĆŸava“.
„Danas moĆŸe izgledati neverovatno, ali ima bezbroj slučajeva gde su dve neprijateljske drĆŸave danas prijateljske. Rokova nema, ali ne treba gubiti vreme i mislim da bi obe drĆŸave trebalo ozbiljno da se angaĆŸuju“, rekao je O`Konel, prenela je Koha onlajn.
Na pitanja koja su se odnosila na transformaciju Kosovskih bezbedosnih snaga u vojsku, britanski diplomata je ponovio stav Ujedinjenog Kraljevstva da „Kosovo ima pravo da ima oruĆŸane snage“.

„Ujedinjeno Kraljevstvo smatra da je pravo Kosova da stvori svoje oruĆŸane snage. Nastavljamo da podstičemo Kosovo da se ponaĆĄa odgovorno i transparentno u konsultaciji sa saveznicima NATO-a i da poĆĄtuje svoju posvećenost KFOR-u, uključujući i razmenu pisama 2012-2013“, naveo je on.
Britanija je, kazao je, spremna i u tome da pomogne PriĆĄtini.
„Ujedinjeno Kraljevstvo je tokom godina podrĆŸalo OruĆŸane snage Kosova i Kosovskog zaĆĄtitnog korpusa. Posebno smo se fokusirali na obuku oficira i podoficira, koji će u budućnosti biti jezgro te sile“, rekao je O`Konel.
Podsetio je da je njegova zemlja PriĆĄtini pomagala u raznim oblastima, a na pitanje da li je Britanija spremna da budućim „oruĆŸanim snagama“ ustupi i vojnu opremu, O`Konel je upitao: „Da li zaista mislite da je to najvaĆŸnija stvar koja je Kosovu potrebna sada“.
Upitan od građana da li vidi Srbiju i Kosovo u EU, O`Konel je, kako se navodi, izbegao diplomatski da govori u ime Unije, već je to učinio samo u ime zemlje koju predstavlja.

„Srbiju i Kosovo vidimo kao dve suverene drĆŸave, nezavisne i susedne i imamo dobre odnose sa obema“, rekao je britanski diplomata, koji se, međutim, nije sloĆŸio da EU ima neĆĄto protiv PriĆĄtine i da zbog toga nije odobrena vizna liberalizacija.
„Iskreno, mislim da to ne stoji. Evropa je drugi po veličini investitor po glavi stanovnika na Kosovu, u poređenju sa bilo kojom zemljom u svetu. Razumem frustracije, ali ponuda za liberalizaciju viznog reĆŸima je izvrĆĄena na osnovu dobre volje… Znam da moĆŸe biti frustrirajuće, ali smo uvek videli Kosovo kao ravnopravnog člana evropske demokratske porodice. Ponekad diplomatski odnosi variraju odozdo prema gore, ali je vaĆĄa zemlja u Evropi i to je nesporno“, rekao je O`Konel.
Odgovarajući na pitanje o diplomatskim aktivnostima Beograda na povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti, O`Konel je rekao:
„Mi priznajemo nezavisnost Kosova i iskreno reagujemo kada druge zemlje u regionu preduzmu aktivnosti koje destabilizuju ili su protiv vrednosti koje su pozvani da poĆĄtuju“.

KomentariĆĄući meru PriĆĄtine o uvođenju dodatih 100 odsto poreza na robu iz centralne Srbije, britanski diiplomata kaĆŸe da je tu reč o „provokaciji i reakciji“.
On kaĆŸe da njegova zemlja razume okolnosti koje su naterale kosovsku vladu da donese odluku o tome, te da su one preduzete kako bi se, kako je rekao, predupredile negativne posledice.

PriĆĄtini je savetovao da poĆĄtuje pravila.
„U ovom slučaju, CEFTA ima pravila i mehanizme koji se moraju poĆĄtovati. Kosovo treba da poĆĄtuje ta pravila ako ĆŸeli da bude tretirano kao ozbiljna drĆŸava. Međutim, Srbija bi trebalo da se drĆŸi svojih obaveza. Obe strane bi trebalo da izbegavaju akcije koje ugroĆŸavaju sigurnost i povećavaju tenzije“, rekao je O`Konel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.