U trendu

Olaf Ć olc na saslusanju u vezi sa istragom

BERLIN – Nemački ministar finansija Olaf Ć olc suočio se danas sa pitanjima poslanika u vezi s istragom jedinice carinske sluĆŸbe koja je rezultirala nedavnom policijskom istragom u njegovom ministarstvu.

Ć olc i njegove socijaldemokrate postavili su pitanja o neophodnosti i motivisanosti pretraĆŸivanja 9. septembra u njegovom ministarstvu i Ministarstvu pravde, koje takođe vodi njegova stranka levog centra, prenosi agencija AP.

Blok Unije desnog centra odlazeće kancelarke Angele Merkel, koji prema anketama pokazuje pad od nekoliko bodova uoči izbora u nedelju, pozabavio se pretragama i Ơolcovom reakcijom, a opozicione stranke su sazvale poseban sastanak parlamentarnog odbora za finansije, radi razmatranja tog pitanja.

DrĆŸavno tuĆŸilaĆĄtvo u Osnabriku sprovelo je neku vrstu racije u Ministarstvu finansija, ali i Ministarstvu pravde koje takođe vode socijaldemokrate.

Cilj je bio da se propita ĆĄta radi Finansijska obaveĆĄtajna jedinica (FIU) sa sediĆĄtem u Kelnu, a koja je u nadleĆŸnosti Ministarstva finansija.

Posao FIU je između ostalog da prima prijave banaka, notara i trgovaca koji imaju sumnje da neki klijent ima prljav novac ili da ga pak uplaćuje u svrhu finansiranja kriminala ili terorizma.

FIU onda treba da izvrĆĄi provere, odvoji ozbiljne prijave od onih koje deluju neozbiljno, te da prosledi ĆĄta ima policiji i tuĆŸilaĆĄtvu.

Ovo ispitivanje, kako se navodi, dolazi nakon poslednje od tri televizijske debate izmedu Ć olca i druga dva kandidata za kancelara, Armina LaĆĄeta iz Unije i Analene Berbok iz Zelenih.

Kao i u prethodne dve, anketa je pokazala da su ispitanici mislili da je Ć olc ostavio najbolji utisak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar