U trendu

Oland i Merkel: Bregzit neće ugroziti proširenje EU

Predsednik Francuske Fransoa Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel i šefica diplomatije EU Federika Mogerini rekli su danas posle samita EU-Zapadni Balkan u Parizu da britansko glasanje da izadje iz EU neće uticati na dalje proširenje Unije.

Oland, koji je bio domaćin skupa, rekao je posle samita da uvidja nesigurnost u regionu Balkana, posebno oko nastojanja tih zemalja da se pridruže bloku.

„Britanska odluka ni na koji način ne dovodi u pitanje obaveze preuzete prema zemljama iz regiona Balkana. Te obaveze će biti poštovane“, rekao je Oland.

Angela Merkel je takodje istakla da perspektiva ulaska zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju ostaje nepromenjena posle odluke o Bregzitu. 

„Odluka Velike Britanije nije ništa promenila… te zemlje su se bojale toga“, rekla je nemačka kancelarka.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je rekla: „Rešeni smo da nastavimo proces proširenja“.

U deklaraciji koje je izdalo francusko predsedništvo posle današnjeg sastanka na kome je bilo desetak vodja EU i regiona navodi se da su u kontekstu rezultata referenduma u Velikoj Britaniji učesnici sa Zapadnog Balkana ponovo potvrdili da je njihova budućnost u Evropskoj uniji, objavila je Jelisejska palata na svom vebsajtu.

„Jasna evropska perspektiva data je svim zemljama regiona na samitima u Zagrebu i u Solunu 2000. i 2003. godine, ta perspektiva je stalno i nedvosmisleno od tada potvrdjivana, uz poštovanje dogovorenih uslova i zahteva. Zemlje regiona su na putu ka Evropskoj uniji poslednjih nekoliko godina ostvarile značajan napredak. Mi pozdravljamo napore zemalja Zapadnog Balkana u raznim fazama njihovog procesa pristupanja i pozivamo ih da nastave taj rad da bi napredovali ka Evropskoj uniji“, navodi se u toj deklaraciji.

Na samitu Zapadnog Balkana i EU u Parizu o migrantskoj krizi, regionalnoj stabilnosti i saradnji, učestvovali su lideri Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Italije i Francuske, kao domaćina.

Današnji samit u Parizu treći je u seriji sastanaka  koji su pokrenuti 2014. da ohrabre reforme i razvoj u šest zemalja Zapadnog Balkana u različitim fazama napredovanja ka evpskom bloku.

Dogovoreno je da će sledeći ovakav skup EU-Zapadni Balkan biti održan u ItalijI 2017. godine, navelo je francusko predsedništvo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.