U trendu

Oland traži produženje vanrednog stanja, izmene ustava

Francuska je u ratu posle terorističkih napada u petak u Parizu, izjavio je danas francuski predsednik Fransoa Oland u retkom obraćanju članovima oba doma francuskog parlamenta u kongresnoj dvorani u Versaju.

Oland je rekao da će u sredu podneti predlog zakona za produženje vanrednog stanja za tri meseca. Vanredno stanje proglašeno je posle serije napada 13. novembra kada je ubijeno 129 ljudi, a više od 350 je povredjeno. 

On je najavio i da će Ustav biti izmenjen da proširi ovlašćenja za delovanje „protiv terorizma“.

O napadima u Parizu „odlučeno je i planirano u Siriji, organizovano u Belgiji“, a izvedeni uz saučesnike u Francuskoj, rekao je Oland.

Oland je izjavio da je Francuska posvećena „ne samo obuzdavanju nego uništenju“ takozvane Islamske države.

Obećao je da će „Francuska pojačati svoje operacije u Siriji“. Rekao je da će biti izdvojena veća sredstva za bezbednosne snage i da će nosač aviona „Šarl de Gol“ u četvrtak biti poslat da pojača vojnu kampanju protiv Islamske države.

Oland je zatražio od Saveta bezbednosti UN da usvoji rezoluciju protiv terorizma.

Francuski predsednik je najavio otvaranje 8.500 novih mesta u oblasti bezbednosti i pravosudja.

„Pet hiljada mesta policajaca i žandarma biće otvorena u naredne dve godine“, „ministarstvo pravosudja imaće dodatnih 2.500 mesta za zatvorsku upravu i za sudske službe“ i „carinska uprava biće ojačana sa 1.000 mesta“, rekao je Oland pred poslanicima i senatorima okupljenim u kongresnoj sali u Versaju.

Najavio je da će se narednih dana sastati s predsednicima SAD i Rusije.

Poslednji puta kada je neki francuski predsednik govorio pred oba doma Parlamenta u Versaju bilo je 2009, kada je tadašnji šef države Nikola Sarkozi govorio o globalnoj finansijskoj krizi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.