U trendu

Oland:Francuska neće tolerisati delovanje koje preti njenoj bezbednosti

Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je danas da je to što su SAD špijunirale njega i njegova dva prethodnika „neprihvaljivo “ i da Francuska neće tolerisati bilo šta što preti njenoj bezbednosti.

U saopštenju iz Jelisejske palate posle hitno održanog sastanka bezbednosnog saveta zemlje, Oland je naveo i da je Francuska podigla na viši nivo svoje bezbednosne mere.

Diplomatski izvori javljaju da je šef francuske diplomatije Loran Fabijus posle sastanka pozvao danas na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova američku ambasadorku u Franuskoj Džejn Hartli. Oland će se takođe povodom ovog skandala danas sastati s poslanicima francuskog parlamenta.

Sastanak je hitno sazvan jutros pošto je Vikiliks objavio dokmenta koja pokazuju da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) špijunirala tri poslednja francuska predsednika, Olanda, Nikolu Sarkozija i Žaka Širaka od 2006. do 2012. Dokumenta su objavljena u francuskom u Liberasionu (Liberation) i na istraživačkom vebsajtu Mediapart.

„Pariz neće tolerisati nikakvo delovanje koje dovodi u pitanje njegovu bezbednost“, rekao je Oland, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

U saopštenju se dodaje da su se američke vlasti obavezale krajem 2013. da više neće prisluškivati svoje saveznike, i ukazuje da se treba podsetiti na ta obećanja koja treba strogo da se poštuju, i osuđuju se navodi o prisluškivanju kao „neprihvatljivi“.

Portparol američkog Nacionalnog saveta za bezbednost (NSC) Ned Prajs izjavio je ranije da SAD ne prisluškuju Olanda.

„Nama nije na meti niti će biti na meti komunikacija predsednika Olanda“, rekao je Prajs bez dodatnih detalja.

Bivši konsultant NSA Edvard Snouden već je oktrio 2013. dokumenta koja ukazuju na veliki sistem nadzora telefonskih razgovora i komunikacija u Nemačkoj preko interneta, uključujući i mobilni telefon nemačke kancelarke Angele Merkel, što je prema navodima trajalo više godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.