U trendu

Olbrajt: Nova era SAD, povezati spoljnu i unutraĆĄnju politiku

VAĆ INGTON – NekadaĆĄnja američka drĆŸavna sekretarka Medlin Olbrajt (83), izjavila je danas da sa izborom DĆŸoa Bajdena za predsednika, Sjedinjene DrĆŸave ulaze u novu eru u kojoj će biti veoma vaĆŸno tesno povezati spoljnu i unutraĆĄnju politiku.

„Sa izborom predsednika DĆŸoa Bajdena i potpredsednice Kamale Haris, imamo priliku za novu politiku, jer verujem da ulazimo u jednu potpuno novu eru“, rekla je Olbrajtova na panelu Atlantskog saveta pod nazivom „Izgradnja temelja u SAD za američko liderstvo u inostranstvu“.

Prema njenim rečima, veoma je vaĆŸno da se Amerikanci ne plaĆĄe razgovora o spoljnoj politici, jer se pokazalo da ona utiče i na unutraĆĄnju politiku i ĆŸivot građana u SAD.

Olbrajtova je naglasila da je, tokom svog mandata (1997-2001), uvek pokuĆĄavala da poveĆŸe spoljnu politiku sa unutraĆĄnjom, ali je napomenula da je geopolitička situacija u svetu sada drugačija.

Komentariơući budući Bajdenov kabinet, ona je ocenila da su nominacije pozitivne, jer su to ličnosti koje imaju osećaj i za spoljnu i za unutraơnju politiku.

Uverena je da će u narednom periodu postojati koordinacija između spoljne i unutraơnje politike.

Naročito je pandemija kovid-19, navela je, pokazala koliko je vaĆŸno da se one poveĆŸu.

Olbrajtova smatra da SAD posle četiri godine Trampove administracije nemaju dobru reputaciju u svetu i da vlada nepoverenje, ali da nova administracija ĆŸeli to da promeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.