U trendu

Olbrajt: Nova era SAD, povezati spoljnu i unutrašnju politiku

VAŠINGTON – Nekadašnja američka državna sekretarka Medlin Olbrajt (83), izjavila je danas da sa izborom Džoa Bajdena za predsednika, Sjedinjene Države ulaze u novu eru u kojoj će biti veoma važno tesno povezati spoljnu i unutrašnju politiku.

„Sa izborom predsednika Džoa Bajdena i potpredsednice Kamale Haris, imamo priliku za novu politiku, jer verujem da ulazimo u jednu potpuno novu eru“, rekla je Olbrajtova na panelu Atlantskog saveta pod nazivom „Izgradnja temelja u SAD za američko liderstvo u inostranstvu“.

Prema njenim rečima, veoma je važno da se Amerikanci ne plaše razgovora o spoljnoj politici, jer se pokazalo da ona utiče i na unutrašnju politiku i život građana u SAD.

Olbrajtova je naglasila da je, tokom svog mandata (1997-2001), uvek pokušavala da poveže spoljnu politiku sa unutrašnjom, ali je napomenula da je geopolitička situacija u svetu sada drugačija.

Komentarišući budući Bajdenov kabinet, ona je ocenila da su nominacije pozitivne, jer su to ličnosti koje imaju osećaj i za spoljnu i za unutrašnju politiku.

Uverena je da će u narednom periodu postojati koordinacija između spoljne i unutrašnje politike.

Naročito je pandemija kovid-19, navela je, pokazala koliko je važno da se one povežu.

Olbrajtova smatra da SAD posle četiri godine Trampove administracije nemaju dobru reputaciju u svetu i da vlada nepoverenje, ali da nova administracija želi to da promeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.