U trendu

Oluja novi povod Milanoviću da kritikuje Plenkovića

ZAGREB – Predsednik Zoran Milanović ponovo je danas kritikovao premijera Andreja Plenkovića nazivajući ga „promoterom prava na laž“, zbog, kako navodi, omalovažavanja predloga da se vojno-policijska akcija Oluja obeležava i u drugim gradovima, ne samo u Kninu.

„Masovni komunikator Plenković, promoter prava na laž još od svojih maturantskih dana, svrstava sada sebe i među autentične tumače bitaka iz Domovinskog rata. Pa omalovažava predlog da se Oluja obeležava i u drugim gradovima u kojima su se vodile junačke bitke…“, napisao je Milanović na svom fejsbuk profilu.

Konstatuje da je Plenković izjavom da „mnogi od nas drugačije gledaju na Knin“ sebe proglasio „skoro komandantom“.

Milanović kaže da su mu inicijativu da se Oluja slavi i tamo gde su poginule stotine hrvatskih branitelja, kod Petrinje i Gline, predložilis ratni generali i komandanti koji su, kako navodi, vodili oslobađajuće bitke.

„Valjda je važnije slušati njih nego onoga koji se na kninsku Tvrđavu, politički dobro sračunato, prvi put uspeo 2016. kada se uspeo čak i junački skljokati“, napisao je Milanović.

Podseća da se godinama nakon te vojno-policijske akcije, osim prve godišnjice 1996., u Kninu nije slavilo, pa ni za vreme predsednika Franje Tuđmana, što, kako kaže, nimalo ne umanjuje važnost Knina u Domovinskom ratu.

Inače, u vojno-policijskoj akciji hrvatskih snaga Oluja iz Hrvatske je proterano gotovo više od 230.000 Srba, od kojih je među kojima je i gotovo dve hiljade ubijeno ili se vode kao nestali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.