U trendu

Omraženi tajkun postao „Bolivijski Šindler“: Spasao 9.000 Jevreja iz nacističke Nemačke (foto, video)

Maurisio Hohšild (1881 – 1965), poznat kao „Bolivijski Šindler“, izgradio je poslovno carstvo. Svojevremeno je bio poznat po izbegavanju poreza i eksploataciji radnika zbog čega je čak završio i u zatvoru, a u bolivijskoj istoriji nije zapamćen u previše pozitivnom kontekstu. Sada bi se to moglo promeniti, prenosi Daily Mail.

Dokumenti pronađeni u jednom skladištu u bolivijskom gradu La Paz, otkrivaju da je spasio hiljade života za vreme Drugog svetskog rata.

I sam Jevrej, Hohšild je platio iz sopstvenog džepa smeštaj i transport begunaca. Novopronađeni dokumenti otkrivaju da je osnovao dve kompanije kako bi pomogao Jevrejima u begu – Društvo za zaštitu izraelskih imigranata, koje je skupljalo sredstva za pomoć jevrejskim porodicama i Bolivijsko društvo za kolonizaciju, koje se bavilo poljoprivrednim projektima u Nor Jungasu, gde je kupio čak tri nekretnine kako bi dao smeštaj jevrejskim izbeglicama. Takođe je mnogima dao posao u svojim rudarskim kompanijama i osnovao školu za jevrejsku decu u La Pazu.

Godine 1938. nagovorio je tadašnjeg bolivijskog predsednika Germana Buša na izdavanje posebnih viza za jevreje, argumentujući da će oni postati nezamenjiva radna snaga. Ovo navodi na zaključak da je Hohšild imao važne političke veze i koristio ih kako bi pomogao drugima.

„Ovi dokumenti promeniće mnoge stvari u bolivijskoj istoriji, političke posledice tek čekaju da budu otkrivene“, rekao je Edgar Ramirez, direktor arhiva Rudarske korporacije Bolivije, koji lično smatra da je Hohšild bio povezan sa Pokretom otpora iz više zemalja, što mu je dalo priliku da pomogne svim tim ljudima.

Istoričari veruju da će ovo otkriće biti prekretnica u percepciji Hohšildovog lika i dela u očima bolivijskog naroda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.