U trendu

Oni rade najopasniji posao na svetu (video)

Sirijski režim je izvestio da je vratio kontrolu nad Alepom u decembru 2016., nakon četiri godine sukoba i dugotrajne ofanzive. Teranje pobunjeničkih snaga iz grada stvorilo je i hiljade novih izbjeglica. Pad Alepa označio je i kraj dugotrajnog poglavlja za dobrovoljnu organizaciju Syria Civil Defence. Poznati su kao „Bele kacige“ pa su iz ruševina Alepa i drugih sirijskih gradova neumorno izvlačili preživele, uprkos velikoj opasnosti.

Voditeljka CNN-a, Hala Gorani, čiji su roditelji iz Sirije, smatra da je to najopasniji posao na svetu.

„Nema ništa opasnije od trčanja prema zgradi koja je pretvorena u gomilu ruševina“, smatra Gorani.

Opisala je i taktiku bacanja bombi na lokaciju prethodnog udara, kako bi se napali oni koji su stigli da pomognu stradalima. Bele kacige su ulazile u takve situacije, znajući da bi i sami mogli da nastradaju. Gorani kaže da nije uvek bilo tako.

„To su bivši krojači i električari, civili koji su vodili obične živote. Bačeni su u svet smrti, užasa i uništenja“, kaže Gorani. Pripadnici Belih Kaciga sada su već toliko iskusni da mogu da razlikuju avione samo po zvuku motora.

Bele kacige prvi put su oformljene 2012. godine, kao jedinica od 25 ljudi. 25 je postalo 3000; ubijeno ih je 140, a ranjeno preko 500. Organizacija je dokazala veličinu sukoba dokumentujući svoje operacije spašavanja. Neke od najpotresnijih slika građanskog rata – krvava tela prekrivena prašinom, ali još uvek živa – došle su upravo od ljudi koji su ih spasili.

Gorani je nominovana za Nobelovu nagradu. Smatra da su Bele kacige morale da pobiju optužbe sirijske vlade i Rusije, koji su tvrdili da su potpali pod uticaj ekstremističkih grupa. Pripadnici Belih kaciga su uvek naglašavali svoju neutralnost i pomagali su svakom ko je zarobljen u srušenim zgradama, bez obzira na kojoj je strani.

„Oni čine razliku, potencijalno su spasili na desetine hiljada života. Bilo bi veoma lako da to ne rade, ali ipak rade. Mislim da je to stvarna hrabrost“, zaključuje Gorani, a prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar