U trendu

Ontario ponovo pooštrio restriktivne mere

TORONTO – Premijer kanadske pokrajine Ontario Dag Ford vratio je restriktivne mere kojima se zatvaraju dečja igrališta i dozvoljava policiji da svakoga ko izlazi van kuće pita kojim povodom se nalazi napolju.

Pandemijske mere koje je uvela najnaseljenija kanadska pokrajina su naišle na otpor kritičara, ali je policija rekla da neće nasumično zaustavljati pešake ili motoriste, dok su se medicinski eksperti žalili da se mere fokusiraju na spoljne aktivnosti, umesto na mnogo opasnije aktivnosti u zatvorenom, preneo je AP.

Vlada pokrajinskog premijera Forda je u petak saopštila da daje policiji ovlašćenje da može da pita svakoga ko nije u kući da objasni gde ide i da kaže svoju adresu, a moguće je i pisanje kazni.

Međutim, zamenica pokrajinskog ministra pravde Silvija Džouns je rekla da policija neće više imati pravo da zaustavlja pešake i vozila i da ih pita zašto su napolju, niti da od njih zahteva podatke o adresi.

Džouns je rekla da policija može da traži od osobe dokaz ili informaciju da se poštuju restriktivne mere, ukoliko policajac posumnja da osoba učestvuje u organizovanom javnom skupu ili na socijalnom okupljanju.

Brojne policijske stanice širom Ontarija, uključujući i policiju glavnog grada Toronta, poručile su da neće nasumično zaustavljati ljude i automobile.

„Prolazimo kroz ovu užasnu kovid godinu svi zajedno. Policija neće nasumično zaustavljati vozila bez razloga tokom pandemije, a ni posle“, poručio je putem Tvitera šef policijske stanice u Haltonu.

Saopštenja od petka su ograničila okupljanja na javnim mestima za osobe iz istog domaćinstva, a zatvorena su igrališta i tereni za golf.

Odluka je izazvala mnoštvo kritika u pokrajini, a restorani i teretane su zatvoreni, kao i školske učionice.

Svako ko može da radi od kuće, neće raditi iz kancelarije.

U subotu, Ford je povukao zatvaranje dečjih igrališta, ali je dodao da je zabrana okupljanja na otvorenom na snazi.

Ford se požalio da su parkovi prepuni, kao i igrališta, ali u petak nije ocenio da su radna mesta važna, kao što su fabrike, gde se virus širi.

„Ono što nam je potrebno su povećane restriktivne mere kako bi se smanjio kontakt u zatvorenom, podrška za radnike na ‘prvoj liniji fronta’, plaćeno bolovanje, vakcinisanje u najteže pogođenim opštinama“, tvitovao je Džo Krisi, član gradskog veća Toronta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.