U trendu

OPCW: Sirija 2018. koristila hemijsko oružje

HAG – Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) izrazila je u svom izveštaju sumnju da je sirijsko ratno vazduhoplovstvo u februaru 2018.godine bacilo bombu sa hlorom na stambeno naselje u regionu Idlib pod kontrolom pobunjenika.

Rojters prenosi da je danas u novom izveštaju OPCW saopštila da je u napadu koje su izvele vladine snage na pobunjenike 4. februara 2018. bačena jedna bomba sa hlorom na grad Sarakeb oko 50 kilometara južno od Alepa, i da tom prilikom nije bilo direktnih žrtava, ali da je desetak ljudi lečeno zbog simptoma koji odgovaraju trovanju hemikalijama ,koji uključuju mučninu, iritaciju očiju, otežano disanje i kašalj.

Agencija navodi da sirijska vlada još nije dala komentar na današnji izveštaj ove međunarodne organizcije.

Rojters prenosi da je već jednom, u aprilu 2020. godine, istražni tim OPCW zaključio da su sirijski ratni avioni i helikopteri bacili bombe koje sadrže hlor i nervni gas sarin na selo u sirijskoj regiji Hama u martu 2017. godine i da je sirijska vlada tom prilikom negirla bilo kakvu umešanost tvrdeći da je sve svoje zalihe hemijskog oružja stavila pod međunarodni nadzor prema sporazumu postignutom 2013. godine.

Između 2015. i 2017. godine, i tim Ujedinjenih nacija i OPCW poznat pod nazivom Zajednički istražni mehanizam (JIM) otkrio je da su vladine trupe u Siriji više puta koristile nervne agense sarin i bombe sa hlorom, a utvrđeno je i da su terorisiti „Islamske države“ koristili bojni otrov iperit u svojim akcijama.

Rojters navodi da hlor nije međunarodno zabranjeni otrov, ali da upotreba bilo koje hemijske supstance u oružanom sukobu nije dozvoljena Konvencijom o hemijskom oružju iz 1997. godine, čiju primenu nadgleda nadzorna organizacija OPCW sa sedištem u Hagu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.