U trendu

Operativna grupa trazi izmeštanje migranata iz kama Vučjak

SARAJEVO – Operativna grupa za pitanje migracija u Unsko-sanskom kantonu zatražila je danas hitno izmeštanje migranata iz kampa Vučjak, kod Bihaća, koji od danas nemaju pitku vodu, ne odvozi im se đubre, a od sutra neće imati ni hranu.

Kako je prenea RTRS, dogovoreno je da Kantonalna uprava civilne zaštite u saradnji sa javnim preduzećima obezbedi sredstva za dovoz vode i odvoz smeća.

Poručili su da je odgovornost na Ministarstvu bezbednosti i Kancelariji za strance BiH.

U kantonalnoj vladi smatraju da je Medeno polje najadekvatnija lokacija za izmeštanje migranata i iz Vučjaka, ali i iz još dva prihvatna centra u tom kantonu.

Premijer Unsko- sanskog kantona Mustafa Ružnić ponovio je da Evropska komisija nije poslala eksperte koji bi im pomogli u upravljanju krizom, te da se postojeći centri Bira i Miral izmeste van naseljenog područja.

„I dalje ostajemo pri odluci da je to Medeno Polje i tražimo od međunarodnih organizacija da zajedno s Ministarstvom bezbednosti počnu izmeštanje“, rekao je Ružnić.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko sanskog kantona Nermin Kljajić naglasio je kako centri Bira i Miral ne mogu biti bez kontrole i nadzora navodeći su migranti samo u ovoj godini počinili 200 krivičnih dela, 300 prekršaja i 600 incidenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.