U trendu

Opet se pojavio najsmrtonosniji virus za koji ne postoji lek, a simptomi su zastrašujući

Dve osobe preminule su od izuzetno smrtonosnog marburg virusa u Gani pa se zdravstvene institucije pripremaju na potencijalno izbijanje epidemije, piše Dejli Mejl. Lekari su poručili da su pacijenti razvili simptome kao što su proliv, groznica, mučnina i povraćanje.

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Gani, Francis Kasolo, rekao je da su zdravstvene službe na terenu te istražuju situaciju i pripremaju odgovor na moguću epidemiju, prenosi Dnevnik.hr.

“Blisko sarađujemo s državom kako bismo otkrili slučajeve zaraze, pratili kontakte i bili spremni na kontrolisanje širenja virusa”, rekao je Kasolo.

Ako se potvrdi da su dve osobe preminule od tog virusa, to će biti drugi put da je Marburg otkriven u zapadnoj Africi nakon manjih slučajeva zaraze u Gvineji prošle godine.

Šta je marburg virus?

Marburg virus najsmrtonosniji je virus na svetu s obzirom na to da, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ubije i do 90 posto zaraženih. Trenutno ne postoji lek za tu bolest.

Početni simptomi uključuju jaku glavobolju, visoku temperaturu, proliv, bol u predelu stomaka i povraćanje. S vremenom simptomi postaju sve izraženiji. Nakon nekoliko dana, mnogi pacijenti imaju unutrašnje krvarenje ili krvarenje iz telesnih otvora kao što su usta, oči i uši.

Marburg virus prenosi se na ljude koji su izloženi rudnicima ili pećinama u kojima se nalaze slepi miševi. Nakon toga, virus se širi direktnim kontaktom s telesnim tečnostima zaraženih ljudi ili površinama i materijalima koje su bile u dodiru s tim tečnostima, piše ECDC.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.