U trendu

Opozicija: Da li je Radulović ministar u Vladi Srbije ili CG

PODGORICA – Stranke crnogorske parlamentarne opozicije, predvođene DPS-om, oštro su reagovale na izjavu ministra spoljnih poslova Đorđa Radulovića, da je nedavna odluka o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića bila ishitrena.

Najpre se oglasila DPS preko svog poslanika Andrije Nikolića, koji je sa zvaničnog tviter naloga stranke poručio da je ministar Radulović nedostojan funkcije koju obavlja u novoj vladi.

Nikolić kaže da je „ključno pravilo diplomatije suzdržavanje od izjava i ocena koje vređaju građane i zemlju domaćina“.

„Slavljenje Podgoričke skupštine (1918) u današnjem vremenu novi je poziv na ukidanje Crne Gore“, ocenio je Nikolić.

Socijaldemokrate Ivana Brajovića su saopštile da je ministar Radulović „stao u zaštitu tuđe, a ne sopstvene države“, čime je, kako kažu, demonstrirao ne samo nekompetentnost, nego i nedostatak državnog dostojanstva koje bi, kad već pokriva tako važnu funkciju, morao imati i on i eksperimentalna i očigledno pripravnička vlada u kojoj participira.

SD pita da li je Radulović ministar u Vladi Srbije ili Crne Gore.

„Jese li vi svesni koju zemlju predstavljate? Čiji ste vi ministar, gospodine Raduloviću?“, pitaju Socijademokrate i konstatuju da je Radulović punih 10 godina „službovanja u prethodnim vladama i urednog opsluživanja svih prethodnih ministara slavodobitno uskliknuo da je jedino vlada u kojoj je on izabran za ministra prva demokratska…“.

SD pritom nije osporio deo izjave Radulovića da Crna Gora treba da razvija dobrosusedske odnose sa Srbijom.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) Crne Gore su saopštili da nijedna država koja elementarno drži do državnog i nacionalnog dostojanstva ne toleriše ponašanje, kako se ponašao Božović, pa bi, kažu, bilo dobro da novi ministar nauči da je posao diplomatije između ostalog i da, kroz konkretna dela, štiti dostojanstvo države.

„Imajući u vidu strukturu nove vlasti ne bi nas začudilo da se sa novouspostavljenih državnih adresa neko izvini vlastima u Srbiji i Božoviću što je ovako reagovano na tvrdnje o tome da treba slaviti nestanak Crne Gore“, naveli su iz SDP-a.

I oni podsećaju da je Radulović 10 godina radio u prethodnim vladama koje nova vlast smatra „nedemokratskim“.

Opoziciona Liberalna partija je odenila da se Radulović poneo servilno i poslao lošu poruku.

„Dolazimo, nažalost, u neprihvatljive situacije da se najviši vladini funkcioneri ponovo brinu više za tuđe, nego za interese svojih građana i države. Da li to iz razloga da se ne bi zamerili mentorima i nalogodavcima svoje vlade ili je u pitanju nešto drugo, ostaje nejasno“, zaključili su iz LP-a.

Radulović je u intervjuu za podgorički Dan kazao da „ukraćivanje gostoprimstva ambasadorima zasigurno nije mera dobrosusedskih odnosa, već ishitren čin“.

Rekao je i da će nova crnogorska vlada sa Srbijom graditi odnose na principu uzajamnog uvažavanja, kako i priliči dobrim susedima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.