U trendu

Opozicija osvojila Budimpeštu na lokalnim izborima u Madjarskoj

Kandidat podržan od nekoliko opozicionih stranaka Gergelji Karačonji izabran je za gradonačelnika Budimpešte na današnjim lokalnim izborima u Madjarskoj pošto je pobedio aktuelnog prvog čoveka glavnog grada, kandidata vladajuće stranke Fides premijera Viktora Orbana.

Posle 74 odsto prebrojanih glasova na izborima u Budimpešti, Karačonji ima 50,1 odsto glasova, a kandidat Fidesa Ištvan Tarloš 44,8 odsto, navode lokalni mediji i dodaju da je dosadašnji gradonačelnik pozvao rivala i čestitao mu na pobedi.

Prema projekcijama, opozicione stranke bi trebalo da pobede u desetak od 23 najveća grada, dok su na lokalnim izborima 2014. godine pobedile u svega tri.

Izlaznost je bila oko 50 odsto, što je jedan od najvećih odziva birača na lokalnim izborima u Madjarskoj od obnove demokratije 1990. godine.

Analitičari očekuju da Orban koji je vodio Fides do ubedljivih pobeda na svim parlamentarnim izborima od 2010. godine, uprkos današnjim razočaravajućim rezultatima, nastavi s tvrdim stilom koji uključuje antimigrantske politike, sve veću dominaciju nad medijima i koncentraciju vlasti oko kabineta premijera.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar