U trendu

Opozicija u Južnoj Africi traži istragu povodom energetske krize

PRETORIJA – Nekoliko južnoafričkih političkih stranaka, sindikata i organizacija civilnog društva zatražilo je od Vrhovnog suda u Pretoriji da održi hitnu istragu o merama koje su vlasti zemlje, uključujući i predsednika Sirila Ramafosu, preduzele u kontekstu nestanaka struje usled energetske krize.

Demonstranti traže ukidanje povećanih cena tarifa koje je uvelo Nacionalno energetsko regulatorno telo Južne Afrike, kao i vladin plan za rešavanje energetske krize, prenosi južnoafrički portal 24Njuz.

„Vlada treba da dođe na sud i objasni zašto ljudi moraju da umiru u bolnicama“, izjavio je lider stranke BOSA Musi Maimane.

Demonstranti su sastavili spisak onih koje optužuju za stvaranje energetske krize, a pored ostalih, na spisku su i predsednik zemlje Siril Ramafosa, državna energetska kompanija Eskom, kao i pojedini ministri i vlada Južne Afrike.

Ranije je objavljeno da je predsednik Ramafosa otkazao radnu posetu Svetskom ekonomskom forumu u Davosu zbog energetske krize u zemlji, a lokalni mediji su preneli da u Južnoj Africi u poslednja dva i po meseca dolazi do svakodnevnih nestanaka struje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.