U trendu

Opozicionar, učesnik demonstracija oslobođen uz kauciju

MOSKVA – Moskovski sud je danas pustio iz zatvora uz kauciju opozicionara, učesnika demonstracija Ajdara Gubajdulina.

Gubajdulinu preti višegodišnja zatvorska kazna zbog napada na policajca na protestima održanim prošlog meseca, preneo je Rojters.

Njegove pristalice kažu da sve što je on uradio je da je bacio plastičnu flašu na policajca i pri tome ga promašio.

Sud je presudio da slučaj treba da preispitanju tužioci, što je potez koji opozicija vidi kao ustupak nakon što je niz uglednih Rusa zatražilo puštanje na slobodu glumca Pavela Ustinova koji je osuđen na tri i po godine zatvora po sličnim optužbama, navodi agencija.

Poznate ličnosti od filmskih zvezda do evrovizijskog pop pevača osudile su juče na društvenim mrežama presudu Ustinovu, ističući da on nije učestvovao na protestu niti je pružao otpor hapšenju.

Policija je uhapsila više od dve hiljade demonstranata na protestima tokom leta,a koji su započeli zbog zabrane većem broju opozicionih kandidata da učestvuju na lokalnim izborima u Moskvi.

Danas je više od 700 nastavnika potpisalo otvoreno pismo koje je cirkulisalo internetom o onome što su nazvali nizom nepravednih presuda.

U otvorenom pismu koje je potpisalo 70 pravoslavnih sveštenika navedeno je da su presude nesrazmerno oštre i upućen je poziv da se izvrši njihova revizija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.