Opservatorija: Intenzivirani vazdušni udari na Idlib

BEJRUT – Sirijska i ruska vojska intenzivirale su vazdušne napade na južnom obodu provincije Idlib, poslednje uporište pobunjenika u Siriji, tvrde aktivisti.

Sirijska opservatorija za ljudska prava navodi da su u 60 vazdušnih napada ubijena namanje četiri civila na jugu Idliba tvrdeći da su vladine snage u bombardovanju koristile neselektivne barel-bombe, prenosi AP.

Napadi su intenzivirani dan nakon trilateralnog samita u Teheranu na kojem su lran i Rusija podržali vojnu kampanju u Idlibu, upkros pozivu Turske na primirje.

Lideri tri glavna spoljna igrača u dugogodišnjem ratu u Siriji, Erdogan, Vladimir Putin i Hasan Rohani, razgovarali su juče o sudbini Idliba, dok se rivalske frakcije u toj pokrajini na granici s Turskom pripremaju za, kako se veruje, poslednju veliku bitku.

Putin i Rohani se protivi prekidu vatre u Idlibu zato što veruju da se među pobubnjenicima nalaze pripadnici terorističkih grupa. U Idlibu je ostalo oko tri miliona ljudi od kojih su polovina raseljeni iz drugih delova Sirije.

Sa druge strane, Sjedinjene Američke Države upozorile su da se ne napada Idlib. Ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli rekla je na Savetu bezbednosti UN da će „posledice biti pogubne“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.