U trendu

Optimizam u ruševinama Antakije: „Srećni smo ovde, izgradićemo opet ovaj grad“

ANTAKIJA – Mnogo ljudi je nakon razornog zemljotresa koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju napustilo grad Antakija na krajnjem jugu Turske, ali vlasnik antikvarnice Mehmet Serkan Sindžan (50) je odlučio da ostane i tvrdi da će Antakija biti ponovo izgrađena.

Trgovac antikvitetima i dalje izlaže svoju robu na ulici i pozdravlja prolaznike čuvenom pesmom Pink Flojda „Viš ju ver hir“ („Wish you were here“), koja se čuje sa starog crnog kasetofona, prenosi Rojters.

„Ove stolice su bile izložene napolju i pre zemljotresa, roba je bila izložena napolju da bih pokazao da je ovde prodavnica antikviteta,“ rekao je Sindžan.

Vratili smo se normalnom životu, srećni smo ovde, dodao je on.

Zgrada u kojoj se nalazi njegova radnja nije ozbiljno oštećena u zemljotresu, ali stradali su antikviteti koje sakuplja godinama.

Jedan od zidova antikvarnice se obrušio na njegovu kolekciju predmeta od stakla.

„Kad ovde počistimo, sigurno ćemo pronaći još neke čitave staklene predmete, daće Bog „, kaže turski antikvar.

Antakiju je nakon zemljotresa napustio i lokalni hodža, a Sindžan je preuzeo njegovu ulogu i redovno pet puta dnevno poziva vernike na molitvu.

„Za nas Turke je to pitanje časti. Mi kažemo da zastava nikada ne pada i poziv na molitvu nikada ne prestaje“, ističe Sindžan.

Turski trgovac antikvitetima na nedavni zemljotres gleda iz istorijske perspektive.

On je optimista po pitanju budućnosti grada koji se nekada zvao Antiohija i bio više puta razaran u bitkama koje su vodili Grci, Rimljani, Arapi i Otomansko carstvo.

Antakija je pala šest puta. Uz Božju pomoć ćemo opet izgraditi ovaj grad, zaključuje Sindžan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.