Optužbe na račun Borisa Džonsona zasenile kongres britanskih konzervativaca

Britanski premijer Boris Džonson morao je danas da se brani od optužbi da je prijateljici omogućio spornu finansijsku podršku i da je dodirivao jednu ženu, dok nastoji da ispuni obećanje da će izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije (Bregzit) u roku od mesec dana.

Na godišnjem kongresu britanske Konzervativne stranke na čijem je čelu, Džonson je danas u Mančesteru pokušao da motiviše njene članove i poslanike, umorne od zastoja u trogodišnjem procesu Bregzita, ali je umesto toga bio primoran da negira tvrdnju novinarke Šarlot Edvardes da ju je zgrabio za butinu na privatnom ručku pre 20 godina.

Edvardes, kolumnistkinja Sandej tajmsa, rekla je da se taj incident dogodio dok joj je Džonson bio urednik u konzervativnom časopisu Spektejtor, za koji je tada radila.

Upitan da li je njena tvrdnja tačna, Džonson je rekao „Ne“.

Medjutim, Edvardes je posle Džonsonovog negiranja ostala pri svojoj tvrdnji.

„Ako se premijer ne seća incidenta, onda ja nesumnjivo imam bolje pamćenje od njega“, napisala je Edvardes danas na Tviteru.

Džonson je na udaru i zbog tvrdnji da je američkoj preduzetnici Dženifer Arkjuri, s kojom je bio blizak, omogućio da dobije novac i privilegije iz londonskog budžeta dok je bio gradonačelnik Londona, izmedju 2008. i 2016. godine.

On negira da je počinio bilo kakav prekršaj i da je sve uradjeno „potpuno ispravno“ u vezi s Arkjuri, kojoj su dodeljena sredstva i mesta na prekomorskim trgovinskim putovanjima, za njen mali tehnološki startap.

Uprava šireg Londona, na čijem su čelu opozicioni laburisti, u petak je podnela prijavu Nezavisnoj kancelariji za policijsko ponašanje (IOPC) koja treba da odluči ima li osnova za pokretanje krivične istrage protiv Džonsona zbog nedozvoljenog ponašanja u sklopu vršenja javne funkcije.

Džonson, koji je pre dva meseca došao na čelo konzervativaca i vlade umesto Tereze Mej, obećao je da će izvesti Veliku Britaniju iz EU 31. oktobra, sa ili bez sporazuma Londona i Brisela o razlazu kojim bi bili uredjeni budući odnosi dve strane.

Njegovi protivnici u britanskom parlamentu, medju kojima su i neki dugogodišnji članovi Konzervativne stranke, odlučni su u nameri da spreče Bregzit bez sporazuma, za koji ekonomisti navode da bi doveo do ozbiljnih poremećaja u trgovini s EU i da bi gurnuo Veliku Britaniju u recesiju.

Poslanici su već usvojili zakon koji obavezuje vladu da zatraži odlaganje Bregzita ako nije u mogućnosti da postigne dogovor o razlazu s EU do 19. oktobra. Medjutim, pošto Džonson govori da bi radije ležao „mrtav u jarku“ nego što bi odložio Bregzit, opozicione stranke traže načine da ga obavežu da se pridržava tog zakona.

Opozicioni lideri jutros su održali sastanak u Londonu, na kojem nisu doneli konačni zaključak o strategiji. Oni su isključili mogućnost da odmah pokušaju da sruše vladu izglasavanjem nepoverenja. Taj potez bi mogao da dovede do vanrednih izbora, ali tek posle 31. oktobra.

Na sastanku su učestvovale Laburistička partija, Liberalne demokrate, Zelena partija i Škotska nacionalna stranka.

Liderka Liberalnih demokrata Džo Svinson rekla je da će te stranke nastaviti sa sastancima kako bi razradile „različite scenarije i opcije, uključujući mogućnost vlade nacionalnog jednstva“ u slučaju da poslanici smene Džonsonovu vladu.

Lične optužbe protiv Džonsona zasenile su četvorodnevni godišnji kongres konzervativaca u Mančesteru, na kojem premijer pokušava da zbije partijske redove i pripremi stranku za izbore koji bi mogli da uslede za nekoliko nedelja, pod sloganom „Završimo Bregzit“.

Na bilbordima oko kongresnog centra u kojem se skup održava konzervativci obećavaju svetlu budućnost u kojoj Velika Britanija nije više potrošena i podeljena pitanjem Bregzita, a poruka glasi: „Završimo Bregzit, investirajmo u škole i policiju“.

Kongres konzervativaca usledio je posle burne nedelje za Džonsona. Vrhovni sud Velike Britanije u utorak je presudio da je Džonsonov pokušaj da na pet nedelja suspenduje rad parlamenta bio nezakonit. Premijer je zbog te odluke skratio boravak u SAD i požurio kući da se suoči s donjim domom parlamenta, gde su ga poslanici dočekali uzvikujući „Ostavka“.

Džonson je potom izgubio još jedno glasanje u parlamentu i to rutinsko. Poslanici su odbacili vladin zahtev da parlament pauzira rad nedelju dana kako bi poslanici konzervativaca mogli da učestvuju na godišnjem kongresu svoje stranke, što je do sada bio običaj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.