U trendu

Optuzen muskarac za formiranje centra Islamske drzave u SAD

VAŠINGTON – U američkoj saveznoj državi Novi Meksiko jedan muškarac je optužen da je pokušao da formira centar za obuku ljudi koji žele da se bore za terorističku organizaciju Islamska država, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Podignuta je optužnica 23. avgusta protiv Hermana Lejvona Vilsona (45) iz Albukerkija, koji se sumnjiči da je pružao materijalnu podršku terorističkoj organizaciji osnivanjem „Centra Islamske države“ u Novom Meksiku, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde, prenosi Rojters.

Centar je imao za cilj podučavanje ideologije Islamske države, pružanje obuke u „taktičkim manevrima i borilačkim veštinama“ i služio je kao „sigurna kuća“ za pojedince koji se pripremaju da putuju i bore se u ime terorističke organizacije u SAD i inostranstvu, precizira se u saopštenju.

Vilson, takođe poznat kao Bilal Mumin Abdulah, pomogao je u vođenju platforme na internetu koja je promovisala regrutovanje novih pripadnika Islamske države i gde se diskutovalo o napadima u SAD i inostranstvu, saopštilo je američko ministarstvo.

Prema optužnici, dvojica muškaraca, osuđenih u julu zbog pružanja podrške Islamskoj državi, izjavili su da ih je Vilson doveo u tu organizaciju.

Kristofer Metjuz (36) iz Južne Karoline i Džejlin Molina (24) iz Teksasa rekli su da ih je Vilson radikalizovao u „ideologiju ID“, navodi se u saopštenju.

U odvojenom slučaju, Avajs Čudhari (22) iz Njujorka u petak se izjasnio krivim za planiranje napada nožem u okrugu Kvins u ime Islamske države, saopštilo je Ministarstvo pravde, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar