U trendu

Optužnica protiv saučesnika bečkog teroriste

BEČ – Tužilaštvo u Beču podiglo je optužnicu protiv šest osoba za koje se smatra da su bili saučesnici Austrijanca makedonsko-albanskog porekla Kujtima Fejzulaja, koji je 2.novembra 2020. sproveo teroristički napad u centru glavnog grada Austrije usmrtivši četiri osobe i ranivši više od 20.

Oni su optuženi za terorističko udruživanje, učestvovanje u krivičnom delu terorizma, ubistvo, kao i kriminalno udruživanje i starosti su između 21 i 32 godine.

Optužnica još nije pravosnažna jer advokati imaju pravo da ulože žalbu.

Jedan od optuženih mu je pomogao u izboru mete za napad, a drugi je pozitivno komentarisao njegovu oproštajnu poruku na društvenim mrežama.

Jedan od optuženih je 32-ogodišnji muškarac čečenskog porekla, koji je, prema tvrdnji policije pomogao Fejzulaju, preko posrednika iz Slovenije, da nabavi poluautomatsku pušku marke Zastava, model 70AB2 uz odgovarajuću municiju, koju mu je predao 23. juni 2020.godine.

Preko istog posrednika terorista je nabavio i pištolj marke Tokarev sa municijom 25.septembra 2020.

Fejzulaj je 2.novembra 2020. u centru Beča, u takozvanom „Bermudskom trouglu“, poznatoj četvrti za izlaske, koja je te večeri bila prepuna ljudi pošto se radilo o danu pred lokdaun, pucao nasumnično na sve prolaznike.

On je u tom krvavom piru ubio četiri prolaznika i ranio 23 osobe, pre nego što je policija uspela da ga ubije.

Inače Fejzular je u aprilu 2019. zajedno sa jednim od optuženih bio osuđen na 22 meseca zatvora zbog terorističkog udruživanja pošto je delio propagandni materijal Islamske države i pokušao da se priključi toj terorističkoj organizaciji.

U decembru 2019. oni su pušteni iz zatvora, ali i pored navodne resocijalizacije i deradikalizacije, ostali su verni svom radikalno-islamističkom pogledu na svet.

Preko društvenih mreža i na sastancima održavali su kontakt sa drugim pristalicama Islamske države, navodi se u optužnici koja ima 117 stranica.

U optužnici se navodi da je Fejzulaj još tokom pritvora planirao teroristički napad.

Odmah po izlasku iz zatvora on je jednog od optuženih pitao za oružje, najavivši mu svoj plan.

Tužilaštvo navodi i da Fejzulaj nije krio svoje namere, i da se od aprila 2020. godine intenzivno bavio pripremom napada.

Tužilaštvo optuženima prebacuje tešnje učešće u sprovođenju terorističkog napada nego što se do sada moglo čuti od policije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.