U trendu

Orban: Balkan je kapija Evrope, a kapija pripada kući

BUDIMPEŠTA – Balkan je kapija Evrope, a kapija pripada kući, znači da je Balkan sastavni deo Evrope, izjavio je danas premijer Mađarske Viktor Orban govoreći na konferenciji predsednika skupština zemalja Višegradske grupe (V4) i jugoistočne Evrope u Budimpešti.

Orban je rekao da u Mađarskoj postoji izraz da put u Evropu uvek vodi kroz Balkan, i da to nije pitanje izbora već geopolitička činjenica.

„EU, a pogotovu zemlje koje su osnovale EU, misle da je Balkan tampon zona, a zapadni Evropljani žele da sigurno i komforno žive, i da ako dođe do konflikta sa jugoistoka, da ne bi trebalo da dođe do Beča, Berlina ili Francuske“, rekao je Orban.

On je dodao da je pitanje da li će EU promeniti status Balkana koji će biti bolan za njegove stanovnike ili će upotrebiti novu strategiju, „a nova strategija se zove integracija“.

„Balkan ne bi trebalo da bude tampon zona već deo EU“, rekao je on i dodao da je Balkan potreban Evropskoj uniji, koliko i ona njemu.

Orban je izdvojio da je Mađarska ekonomska korporacija sa Balkanom obećavajuća nakon 2015. godine i da su se mađarski odnosi sa Balknom značajno poboljšali.

„Ako se prošetate Budimpeštom, videćete Trg Bošnjak – bosanski trg, videćete srpske kafiće i crkve i Albance koji žive i rade u Mađarskoj“, rekao je Orban.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.