Orban: Ne želimo da budemo imigrantska zemlja

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas u Varšavi da Mađarska ne želi da bude imigrantska zemlja i da „ima sva prava da to ne postane“.

„Prihvatamo odluku imigrantskih zemalja da žele da budu imigrantske zemlje. Tražimo od njih da prihvate da mi ne želimo da budemo takva zemlja“, poručio je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskom premijerkom Beatom Šidlo, prenosi MTI.

Orban je naglasio da Mađarska zadržava pravo na poštovanje svoje odluke da ne želi da postane imigrantska zemlja kakve su druge sada.

Prema njegovim rečima, Mađarska traži drugačija rešenja za demokratske probleme i one vezane za tržište rada, dok imigraciju kao rešenje – odbacuje.

Mađarski premijer se osvrnuo i na kritike koje EU upućuje Poljskoj povodom vladavine prava, ocenivši da su te kritike neosnovane.

Takođe, izrazio je solidarnost Mađarske sa svim državama članicama EU koje su u sličnoj situaciji kao Poljska, navodi mađarska agencija.

„Želimo manje Brisela, a snažnije nacionalne države“, rekao je Orban, nagovestivši da je to razlog za „politički obojene“ procedure EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.