U trendu

Orban: Nepravedno što neke zemlje ne prihvate više migranata

Mađarski premijer Viktor Orban ocenio je danas da je nepravedno što neke zemlje kao što su SAD i bogate arapske države, ne prihvataju više izbeglica već ostavljaju taj teret Evropi.

„Nepravedno je što SAD prihvataju samo 10.000 do 15.000 izbeglica, nepravedno je što Izrael ne prihvata nijednog izbeglicu, što Australija ne prihvata nijednog, što arapske zemlje oklevaju i što se ceo svet okreće ka Evropi“, rekao je Orban za radio Košut.

On je istakao da Mađarska ne veruje da je bilo kakvo održivo rešenje za migrantsku krizu moguće bez SAD, Rusije, Kine i bogatih arapskih zemalja.

Orban kroz čiju zemlju je prošlo skoro 300.000 migranata od početka godine već se založio u UN za uvođenje sistema svetskih kvota da bi se „raspodelio teret“ migranata.

On je ponovo danas nazvao migrante koji dolaze u Evropu „ekonomskim izbeglicama“.

„Ako im život nije u opasnosti i stignu u sigurnu zemlju ne bi trebalo da mogu da idu dalje. Ne možemo biti izbeglica ‘a la kart’ i birati svoju krajnju destinaciju“, rekao je Orban.

Mađarski premijer ocenio je i da su 80 odsto migranata mladići i da je to grupa koja više liči na vojsku nego na izbeglice.

Njegove podatke ne potkrepljuju statistike Visokog komesarijata UN za izbeglice i Unicefa prema kojima su trećina izbeglica žene i deca.

Orban je rekao da ne odbacuje pravo bilo koje zemlje da pokuša da reši svoje demografske probleme sa „mladićima iz arapskog sveta koji liče na ratnike“, ali da je neprihvatljivo da se to „nameće Mađarskoj“.

Rekao je da će Evropa, ukoliko sama pokuša da reši migrantsku krizu i druge globalne probleme, uništiti svoj način života, vrednosti i snage koje je razvila u poslednjih više stotina godina.

Ukupno 3.667 migranata ušlo je juče u Mađarsku, većinom ih Hrvatske, a zatim su odvezeni do Austrije odakle dalje idu za Nemačku.

Mađarska završava postavljanje žičane ograde na svojoj granici sa Hrvatskom i planira da što pre zatvori tu granicu za migrante. Mađarski savet ministara treba da razmatra to pitanje danas popodne u Budimpešti.

Orban je rekao da je njegov hrvatski kolega Zoran Milanović izaslanik levičarske Socijalističke internacionale kojoj pripada Milanovićeva Socijaldemokratska partija i da sluša naređenja Internacionale, a ne svog naroda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.