U trendu

Orban predstavlja plan „Evropa-tvrđava“: Moramo zaštititi svoje granice

Mađarski premijer Viktor Orban krenuo je na turneju po glavnim gradovima Evropske unije, tražeći podršku za svoju ideju potpunog zatvaranja Evrope pred migrantima.

Orban, naime, predstavlja svoj plan „Šengen 2.0″, čija je glavna ideja Evropa-tvrđava, a koji u Nemačkoj čitaju kao “plan protiv Angele Merkel”, kako je to ranije objavio Di Cajt, piše zagrebački Jutarnji list.

“Evropa ne može postati nova domovina za milione”, napisano je u predgovoru nove knjige Viktora Orbana, objavljenoj ovog vikenda. Orban je došao u posetu Kolu, a prehodno je mađarski premijer primio bavarskog kolegu i šefa CSU Horsta Zehofera, žestokog unutarkoalicionog oponenta Angeli Merkel u migrantskoj politici.

Nakon sastanka sa Zihoferom, Orban je objavio da Mađarska neće prihvatiti transfer izbeglica iz Turske.

Mađarski premijer odbacuje bilo kakav plan kvota o preraspodeli izbegličkog tereta, koji je tražila Evropska komisija. Zato predlaže strožu kontrolu dolaska izbeglica koji bi zahteve za azil podnosili izvan granica Evropske unije, u “kontrolisanim i izolovanim prihvatnim centrima”.

“Moramo zaštititi svoje granice”, poručio je Orban.

Ako neka zemlja nije u stanju da zaštiti spoljnu granicu EU, mora zatražiti pomoć drugih članica ili FRONTEX-a, navodi se u planu mađarskog premijera. Orban je jedan od potpredsednika CDI-a, organizacije koja okuplja stranke demohrišćanske orijentacije.

Orbanov akcioni plan kruži po zemljama članicama Višegradske grupe (Češka, Slovačka, Poljska), a u nizu članica predstaviće ga mađarski premijer lično. On je objasnio da je morao da predloži nešto novo jer je predlog Evropske komisije za upravljanje imigrantskom krizom bio “loše vođen”.

Orban je i u Lisabonu kritikovao ponašanje EU u migrantskoj krizi: neprihvatljivo je da neko u Briselu odlučuje da članice EU moraju da rešavaju svoje demografske i ekonomske probleme kroz migraciju.

“ Mi verujemo da u EU postoje oni koji svoje probleme žele da reše na taj način i oni koji to ne žele“, rekao je Orban upozorivši da EU ne može lišiti Mađarsku prava da sama odlučuje kako će rešavati te probleme. Drugim rečima, EU ne može stvoriti sistem u kojem će pustiti migrante da dođu, a nakon toga svakoj zemlji članici nametnuti kvote kojima će odrediti koliko koja zemlja mora primiti izbeglica.

Zbog toga je Mađarska odlučila raspisati referendum o kvotama, podsetio je Orban.

“Referendum je važan jer otkako imamo zvanični predlog Brisela na stolu, imamo i veliki pritisak. Ako ne zaustavimo Brisel s tim referendumom, oni će nam nametnuti mase ljudi sa kojima ne želimo zajedno da živimo”, kazao je Orban.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)