U trendu

Orban: Sankcije Rusiji su neprihvatljive i kontraproduktivne

BUDIMPEŠTA – Sankcije protiv Rusije su neprihvatljive i ne ostvaruju svoj cilj, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

„Ruska ekonomija je odlično izdržala sankcija kojima je bila podvrgnuta. Ako pogledate brojke, videćete da je ruska ekonomija mnogo jača nego što se to obično misli na Zapadu“, rekao je Orban na konferenciji za novinare nakon petočasovnog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, prenosi agencija RIA Novosti.

On je predočio da je politika sankcija prema Rusiji nanela mnogo više štete Mađarskoj, ocenivši da politika sankcija na kraju ima suprotan efekat i „osuđena je na propast“.

Orban je ukazao da su razlike između stavova Rusije i članica NATO o ukrajinsko-ruskoj krizi značajne, ali da se „mogu premostiti“.

„Danas sam se uverio da se postojeće razlike u stavovima mogu premostiti i da je moguće potpisati sporazum koji bi garantovao mir, bezbednost Rusije i koji bi bio prihvatljiv i za zemlje članice NATO“, rekao je Orban tokom brifinga za novinare, prenosi Rojters.

Premijer Mađarske je izrazio nadu da će razgovori koji će se voditi u narednim danima i nedeljama dovesti do sporazuma, uveren, kako je rekao, da u Evropskoj uniji ne postoji ni jedan lider koji bi želeo sukob sa Rusijom.

„Moja poseta je mirovna jer bih mogao da kažem da je Evropska unija jedna, što znači da nema nijednog lidera u EU koji bi želeo da započne sukob sa Ruskom Federacijom“, rekao je Orban na konferenciji za novinare.

Prema rečima mađarskog premijera, s obzirom na aktuelnu geopolitičku situaciju, susret sa Putinom je bio najvažniji koji je imao tokom poslednjih nekoliko godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar