Orban: Tročanjijev greh što je štitio Mađarsku od migracija

BUDIMPEŠTA – Premijer Mađarske Viktor Orban i dalje smatra da je Laslo Tročanji najbolji kandidat za evropskog komesara za proširenje.

Nakon što je juče Komitet za pravne poslove EP odbacio Tročanjijevu kandidaturu zbog sukoba interesa, Orban, koji ga je predložio na to mesto, rekao je za državni radio da ima „nekoliko rešenja u svom dzepu“.

„Ubeđen sam da je Tročanji bio najbolji kandidat za člana Evropske komisije. Njegov greh je što je pomogao vladi i meni da zaštitimo Mađarsku od migracija…“, rekao je Obran, prenosi Rojters.

Orban je rekao i da je razgovarao sa novom predsednicom Evropske komisije Ursulom van der Lejen o Tročanjiju i da će sačekati pisano objašnjenje iz Brisela.

Rojters ocenjuje da je potez EP poniženje za Orbana, koji je u stalnom konfliktu sa Briselom zbog svoje politike migracija.

Komitet je odbacio i kandidaturu rumuske političarke Rovane Plumb, koja je trebalo da bude novi komesar za transport.

Tročanji je, kako se nezvanično navodi u Briselu, suspendovan zbog nejasnoća u vezi s funkcionisanjem njegove advokatske kancelarije koju je osnovao dok je bio ministar pravde u vladi Viktora Orbana.

Rovana Plum je suspendovana zbog razlike u imovinskom izveštaju koji je dostavila Bukureštu i Briselu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.