U trendu

Oružani obračun vojnika lojalnih vladi Somalije i pobunjenih pripadnika vojske

Oružani obračun vojnika lojalnih vladi Somalije i pobunjenih pripadnika vojske, gnevnih na predsednika države Mohameda Abdulahija Mohameda, izbio je danas u glavnom gradu Mogadišuu, u vreme sve većih tenzija zbog produženja njegovog ostanka na vlasti.

Stotine pobunjenih vojnika, koji i dalje nose uniforme, zauzele su ključne pozicije na severu Mogadišua.

Ministar unutrašnjih poslova Somalije Hasan Hundubej Džimale izrazio je saučešće svim žrtvama današnjeg sukoba, ali nije naveo koliko je mrtvih i ranjenih.

Razmena vatre koja se mogli čuti u većem delu grada stavila je u prvi plan ranija upozorenja da bi odlaganje izbora moglo da poveća nestabilnost u Somaliji.

Predsednik Mohamed se suočava sa sve većom opozicijom u zemlji i inostranstvu nakon što je donji dom parlamenta odobrio dvogodišnje produženje njegovog mandata i savezne vlade, što je dovelo do gnevnih reakcija lidera Senata i oštrih kritika iz inostranstva.

Veruje se da su pobunjeni vojnici ušli u glavni grad iz vojnih baza izvan Mogadišua.

Većina njih pripada klanu bivših predsednika Somalije, Hasan Šejka Mohamuda i Šarifa Šejka Ahmeda.

Obojica su obećala da će silom zbaciti Mohameda ako se on ne vrati pregovorima o odlaganju izbora ili ne podnese ostavku.

Izbori u Somaliji, planirani za početak februara, odloženi su zbog spora savezne vlade i dve savezne države koje podržavaju opoziciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar