U trendu

Oružje 16 zemalja u rukama paravojske u Iraku

Paravojne jedinice – saveznici iračke vojske, vrše ratne zločine oružjem koje je iračkoj armiji dostavilo najmanje 16 zemalja, uključujući SAD, Rusiju i Iran, navodi se u novom izveštaju Amnesti Internešnela.

Grupa za ljudska prava navodi da su jedinice u kojima većinu čine šiitski muslimani poznate pod zajedničkim imenom Hašid Šabi. Amnesti kaže da počinjeni ratni zločini uključuju nasumična ubistva i mučenja korišćenjem oružja iz iračkih vojnih zaliha.

“Međunarodni snabdevači oružjem, uključujući SAD, evropske zemlje, Rusiju i Iran, moraju da se probude i shvate da postoji rizik da svako oružje koje se dostavlja završi u rukama paravojnih grupa koje imaju dugu istoriju kršenja ljudskih prava”, naveo je istraživač Amnesti Internešnela, Petrik Vilken, prenosi Glas Amerike.

On je istakao da zemlje koje žele da prodaju oružje Iraku treba prvo da uvedu stroge mere da bi osigurale da paravojne jedinice ne koriste to oružje da bi kršile ljudska prava.

Amnesti navodi da su zaključci zasnovani na skoro dve i po godine istraživanja na terenu i analize fotografija i video snimaka. Grupa je takođe intervjuisala desetine bivših zatvorenika, očevidaca i rođaka poginulih I nestalih.

Portparol snaga Hašid Šabi nije odgovorio na novinarske zahteve da prokomentariše izveštaj AI.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.