U trendu

Kontroverzni zakoni stupili na snagu u Teksasu: Abortus zabranjen, oružje dozvoljeno

Novi zakon o oružju u američkoj državi Teksas, koji je stupio na snagu 1.septembra, omogućava većini građana koji legalno poseduju vatreno oružje da ga otvoreno nose na javnim mestima bez dobijanja posebne dozvole ili obuke.

Kontroverzni zakon, s obzirom na broj nasilja u Teksasu, koji su u maju usvojili Senat i Predstavnički dom gde dominiraju republikanci, dozvoljava svim starijim od 21 godinu i kojima nije zabranjeno posedovanje oružja, da ga javno nose bez dozvole, prenosi CNN.

Broj pucnjava u Teksasu sa otprilike 3.200 incidenata, ne uključujući samoubistva, povećan je ove godine za 14 odsto u poređenju sa istim periodom 2020. godine, kada ih je zabeleženo otprilike 2.800, objavila je američka neprofitna organizacija Arhiva oružanog nasilja (GVA).

Podaci pokazuju da incidenti oružanog nasilja ove godine beleže povećanje od 50 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, kada je bilo 2.100 pucnjava.

Abortus ilegalan posle 6. nedelje

Juče je u ovoj saveznoj američkoj državi stupio na snagu i zakon o zabrani abortusa posle šest nedelje trudnoće.

Ovaj rigorozni zakon su pred Vrhovnim sudom pokušale da obore organizacije koje se bore za pravo na abortus, ali je Vrhovni sud SAD odbio njihov zahtev.

Prema navodima organizacija koje se bore za pravo na abortus, od 85 do 90 odsto intervencija obavi se posle šeste nedelje trudnoće, što znači da će mnoge klinike morati da se zatvore.

Osim što zabranjuje abortus posle šeste nedelje, ovaj zakon daje mogućnost građanima da tuže klinike koje ga ne poštuju, a zauzvrat mogu na sudu da dobiju do 10.000 dolara.

Ovakva zabrana nije doneta ni u jednoj državi od 1973, kada je Vrhovni sud dozvolio pravo na abortus u slučaju Ro protiv Vejda.

Sud je tada doneo presudu kojom je zakon Teksasa koji je zabranjivao abortus stavljen van snage jer je, po presudi suda, u suprotnosti sa Ustavom SAD. Ovom presudom nije ukinut samo zakon u Teksasu, nego i svi slični zakoni širom SAD.

Guverner Teksasa potpisao je zakon 19. maja, ali se on do sada nije primenjivao jer je osporavan pred sudovima, podseća Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)