U trendu

Osam senatora: Pitanja Bajdenu o Samitu za demokratiju

VAŠINGTON – Predsedavajući senatskog odbora za spoljnopolitičke odnose Bob Menendez i još sedmorica senatora uputili su pismo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu uoči Samita za demokratiju, tražeći pojašnjenja i transparentnost u pogledu kriterijuma koji su primenjeni pri donošenju odluke koje će zemlje biti pozvane na taj skup.

Senatori su takođe pitali kakvu će ulogu imati civilno društvo u planiranju i realizaciji samita, koje će konkretne obaveze administracija preuzeti na sebe tokom skupa, kao i šta očekuje od ostalih zemalja, prenosi Glas Amerike.

„To koga pozivamo upućuje snažan signal o vrednostima i praksama za koje verujemo da čine demokratiju. Naročito smo zabrinuti zbog nazadovanja u zemljama koje su saveznice Sjedinjenih Država i koje su prethodno napravile ogromne korake napred, ali se sada kreću u pogrešnom smeru“, navode senatori u pismu.

U pismu se ocenjuje da predstojeći decembarski Samit za demokratiju predstavlja značajnu priliku da se pruži podrška saveznicima SAD da se pridruže američkim naporima o stavljanju demokratije u centar međunarodnih odnosa.

„Na Sjedinjenim Državama je zadatak da budu uzor za ovakvo preispitivanje i obavezu da se realizuje jedinstvena sposobnost demokratije da prizna svoje slabosti i suoči se s njima na transparentan način“, zaključuju Menendez i još sedmoro senatora iz Demokratske stranke Ben Kardin iz Merilenda, Tim Kejn iz Virdžinije, Šeldon Vajthaus iz Rod Ajlenda, Brajan Šec sa Havaja, Džef Merkli i Ron Vajden iz Oregona i Šerod Braun iz Ohaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar