U trendu

Osiguravajuće kuće u SAD uragan Ida će koštati 18 mlrd $

BOSTON – Predviđa se da će šteta koju je izazvao uragan Ida koštati osiguravajuće kuće oko 18 milijardi dolara na ime isplate obeštećenja osiguranicima u SAD i na Karibima, prema podacima proceniteljske kompanije „Karen Klark“.

Ovaj iznos je blizu donjeg praga preliminarnih računica o šteti, koje su eksperti za osiguranje objavili dok je ciklon još uvek harao zemljom ranije ove nedelje, i predstavlja prvu procenu jedne od vodećih kompanija u sektoru rizik-modelinga.

Prema navodima kompanije, oko 40 miliona dolara osiguranja od štete odnosilo bi se na Karibe, a ostatak na štetu koju je uragan naneo u Sjedinjenim Državama, prenosi Raša tudej (RT).

Ida je u nedelju pogodila saveznu državu Luizijanu kao uragan četvrte kategorije, s udarima vetra brzine do 240 km/h i olujnom kišom koja je poplavila obalu Meksičkog zaliva, nastavljajući da se kreće sve do Nju Orleansa i dalje.

Prema prethodnim projekcijama, procenjivalo se da će šteta od uragana koštati osiguravače do 30 milijardi dolara, a možda i više zbog rastućih cena drvne građe i radne snage usled pandemije kovid-19.

Stručnjaci ističu, ipak, da će sveobuhvatne procene štete i dalje biti daleko manje od 87 milijardi dolara, koliko su osiguranici potraživali na ime štete od uragana Katrina 2005. godine.

Prognoza „Karen Klara“ obuhvata osigurane privatne stambene, komercijalne, industrijske objekte i automobile, ali ne i čamce, nekretnine na moru ili gubitke koji potpadaju pod američki Nacionalni program osiguranja od poplava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.