Oslo: Nameran napad, petoro povređeno, pronađeno oružje

OSLO – Naoružani muškarac, koji je ukrao ambulantna kola u severnom delu Osla, lakše je povredio pet osoba, uključujući dve bebe, saopštile su norveška policija i zdravstveni zvaničnici, ističući da se izgleda radi o namernom pokušaju napada na pešake.

Muškarac je uhapšen nakon što je policija pucala u kola, a policija navodi da on nije zadobio ozbiljne povrede, prenosi Rojters.

Istražitelj Grete Lir Metid rekao je da je uhapšena i jedna 25.godišnja žena, dodaje AP.

Oboje su poznati policiji, rekao je on, ali policiija nije identifikovala napadača.

U ambulantnim kolima, policija je pronašla izraelsko automatsko oružje „uzi“, sačmaricu i „veliku količinu“ narkotika.

Metid je rekao na konferenciji za novinare da je poznato da je osumnjičeni bio povezan sa krajnje desničarskim grupama, ali je istakao da je prerano govoriti o motivu napada.

„Prerano je reći da li je ovo povezano sa terorizmom, ali sprovodimo široku i potpunu istragu“, navela je policija u saopštenju.

Portparol bolnice ranije je saopštilo da su dve bebe povređene nakon šsto je napadač kolima Hitne pomoći udario u jednu porodicu.

„Radi se o blizancima starim sedam meseci i one su zbrinute“, rekao je on.

U incidentu koji se dogodio u predgrađu Osla, Toršovu, učestvovala su dva vozila hitne pomoći – jedna koja je ukrao napadač i druga kojima su radnici bolnice pokušali da ga zaustave.

„Policija je ubrzo stigla i uhvatila napadača“, prekao je portparol.

Okolne ulice su blokirane, a teren policija pretražuje i helikopterima.

Na video snimku koje je objavilo nekoliko norveških medija vidi se kako policajci izvlače kroz prozor muškarca iz ambulantnih kola, pošto su prednja vrata oštećena u sudaru sa preprekama na koje je naišao, uključujući jedan znak na putu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.