U trendu

Oslobađajuća presuda za optužene u slučaju smrti Memića

SARAJEVO – Nepravosnažnom presudom Suda BiH petoro optuženih u predmetu „Zijad Mutap i drugi“ u vezi sa slučajem smrti Dženana Memića, nepravosnažno su danas oslobođeni krivice.

Optužnicom su obuhvaćeni Zijad Mutap, zatim njegova ćerka Alisu Ramić koja je bila sa Dženanom u kobnoj noći februara 2016. kada je mladić stradao, kao i dvojica policajaca MUP Kantona Sarajevo Hasan Dupovac i Josip Barić i recepcioner hotela „Crystal“ Muamer Ožegović.

Optužnica ih tereti da su delovali kao organizovana kriminalna grupa sa ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške telesne povrede opasne po život usled kojih je preminuo. Zatim su, kako je navodilo Tužilaštvo, prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić zadobio teške telesne povrede opasne po život.

Suđenje je trajalo nešto duže od godinu, a pozvan je veliki broj svedoka od kojih su mnogi bili zaštićeni svedoci, koji su otkrili do sada nepoznate detalje, preneo je sarajevski portal Klix.

Dženan Memić je 8. februara 2016. godine u ilidžanskoj Velikoj aleji zadobio povrede opasne po život od kojih je preminuo sedam dana kasnije u bolnici. Porodica već skoro sedam godina tvrdi da je Dženan ubijen i navodi brojne nelogičnosti u ranijim sudskim postupcima i uviđajnim radnjama.

Alisa Ramić tvrdi da se ne seća onoga što se dešavalo kobne noći. Zbog svega su organizovani i brojni protesti koje su građani podržali u značajnoj meri.

Memići i njihov pravni zastupnik Ifet Feraget tvrde da Alisa Ramić i visokopozicionirani pojedinci u institucijama prikrivaju stvarne uzroke smrti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar