U trendu

Oslobođenje Kupresa „početak kraja agresije na BiH“

KUPRES – Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je danas u Kupresu, na obeležavanju 28. godišnjice od oslobođenja, da se nikada ne sme zaboraviti da je, kako je naveo, to bio „početak kraja agresije na BiH, početak slavne Oluje i operacija koje su usledile delovanjem hrvatskih gardijskih i domobranskih brigada, vojne policije“.

„Oslobođen je prostor kojim ne samo da je završen rat nego smo naterali tadašnjeg neprijatelja da sedne za pregovarački sto“, rekao je Milanović u obraćanju prisutnima.

On je rekao da nisu NATO bombarderi naterali protivnika na predaju, već je to bila hrvatska kopnena vojska, artiljerija i pešadija.

„Jer bombarderi nikada ne dobijaju rat. Ni ovaj rat u Ukrajini“, rekao je Milanović.

Podsetio je da je nakon toga usledio Dejtonski sporazum, koji su postigli Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i Slobodan Milošević, kojeg je nazvao ratnim zločincem.

„Taj dogovor pod pokroviteljstvom SAD je osnova vaše slobode i dobrog osećaja života u BiH, koju opet ističem kao prijateljsku državu, u kojoj živi hrvatski narod, ali narod čija se prava ljušte i dobro je da se izašlo na izbore“, rekao je Milanović.

Komentarisao je ponovo Izborni zakon BiH i rekao da uprkos nekim izmenama, on nije promenjen.

„Za to će vam trebati pomoć hrvatske države i s tim ću završiti. Jako je dobro da je pitanjem položaja i statusa Hrvata u BiH disonantnost tonova u Hrvatskoj prestala – svi se slažemo šta ne valja i svako ko nam je u tome saveznik u BiH dobro je došao“, rekao je Milanović, preneo je mostarski portal Dnevnik.

Dodao je da je Hrvatska ušla u EU ne zato da bi mogla prosjači kroz EU fondove.

„EU i NATO su instrumenti koje Hrvatska kao mala ali punopravna članica, i koja je platila visoku cenu za svoju neovisnost i američke i zapadne interese, da ima instrumente kojima može pomoći sebi, ali i Hrvatima u BiH, stabilnosti, miru, redu i poretku u Evropi, uz otvorenost prema svima drugima“, kazao je Milanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.