U trendu

Oslobođeno devet aktivista, uključujući „turskog Soroša“

ANKARA – Sud u Istanbulu oslobodio je danas optužbi, koje su povezane sa terorizmom, devet vodećih turskih aktivista civilnog društva, među kojima je i biznismen i filantrop Osman Kavala, zbog njihove navodne uloge u protestima protiv vlade.

Kritičari su suđenje 16 aktivista ocenili kao pokušaj vlade da se obračuna sa glasovima opozicije i kriminalizuje masovne antivladine proteste, prenosi AP.

Aktivisti su optuženi za organizovanje antivladinih protesta u pokušaju zbacivanja vlade 2013. godine.

Sud je presudio da bi trebalo osloboditi Kavalu, jedinog optuženog koji je i dalje u zatvoru, prenosi AP.

Kavala je više od dve godne u zatvoru, a Evropski sud za ljudska prava u decembru je pozvao da se on pod hitno pusti na slobodu, navedeći da ne postoji osnovana sumnja da je počinio neko krivično delo, dodaje Rojters.

Kavali i još dvoje optuženih pretile su doživotne kazne zatvora bez mogućnosti za uslovnu kaznu, dok su drugi aktivisti optuženi da su im pomogli u pokušaju da zbace vladu kroz organizovanje protesta.

Nekoliko dana nakon što je Kavala uhapšen, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nazvao ga je „turskim Sorošem“, jer on, kao i americki milijarder Džordž Soroš, finansira organizacije za građanska prava, preneo je ranije Dojče vele.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.