U trendu

Osmani: Na potezu su Sofija i Brisel

SKOPLJE – Severna Makedonija će do juna biti posvećena dijalogu sa Bugarskom u očekivanju da zvanična Sofija skine veto na otvaranje pregovora o njenom priključenju Evropskoj uniji, rekao je danas šef diplomatije Bujar Osmani i dodao je da, ako i ova šansa propadne, reći će dosta.

Skoplje, kazao je, za to više neće imati energije niti će moći dalje da razočarava građane.
„Uradili smo sve što je moglo da se uradi, sada čekamo Sofiju i Brisel“, rekao je šef makedonske diplomatije.

On smatra da ovo više nije pitanje Skoplja.

„Prvo – ovo više nije pitanje Skoplja, a drugo – ovo je možda jedina i poslednja šansa da se spasu odnosi između dve zemlje. Jer mislim da će političke energije biti sve manje. Mislim da smo dužni da građane ne izlažemo ovakvim beskrajnim frustracijama i razočaranjima i da će jednog dana biti potrebno podvući crtu i reći dosta je“, rekao je Osmani, preneli su skopski mediji.

Najavio je da će linija biti podvučena posle junskog samita EU.

„Ako ne uspemo da ukinemo bugarski veto, tražićemo od Unije konkretne odgovore o našem evropskom putu“, rekao je Osmani i najavio promene u odnosima sa Bugarskom.

Precizirao je da će odnosi dve zemlje ostati dobrosusedski, neće biti zamrznuti, ali će se, kako kaže, ubuduće odvijati na nivou ambasada i putem formalne diplomatske komunikacije.

Rekao je i da je potrebno sveobuhvatno rešenje koje će biti garancija da Bugarska neće nastaviti da postavlja zahteve.

On je šanse za uspeh ocenio ozbiljnim, ali je dodao da još uvek postoje neke razlike u detaljima.

„Mislim da smo se posebno poslednjih meseci toliko približili pozicijama da bi bila istorijska šteta da ne uspemo“, rekao je Osmani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar