U trendu

Osmani: Negativne posledice po odnose RUS i SM zbog diplomate

SKOPLJE – Odluka Rusije da proglasi diplomatu iz Severne Makedonije za „personu non grata“ negativno će uticati na bilateralne odnose dve zemlje, ocenio je danas ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani.

„Žalimo zbog nepravedne odluke ruskog Ministarstva spoljnih poslova – čisto recipročne političke odluke. To će nesumnjivo imati negativan uticaj na bilateralne odnose između Republike Severne Makedonije i Ruske Federacije“, naveo je Osmani na Tviteru.

Rusija je ranije danas proglasila diplomatu iz Severne Makedonije za „personu non grata“, u znak odgovora na sličan potez Skoplja prošlog meseca, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Otpravnik poslova Severne Makedonije, Olivera Čauševska-Dimovska pozvana je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, gde joj je uručena nota kojom se zaposleni u ambasadi Severne Makedonije u Moskvi proglašava za personu non grata“, navodi se u saopštenju, prenose RIA novosti.

Ministarstvo je u saopštenju istaklo da je potez Severne Makedonije bio neopravdan.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije saopštilo je 18. maja da je u skladu s članom 9. Bečke konvencije za diplomatske odnose odlučilo da jednog diplomatu Ambasade Ruske Federacije proglasi za nepoželjnu ličnost u Severnoj Makedoniji.

U saopštenju nije navedeno koji je ruski diplomata proteran i zbog čega.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.