U trendu

Osmi dan građanskih protesta u Mjanmaru

JANGON – Protivnici vojne hunte koja je izvršila državni udar u Mjanmaru nastavili su demonstracije i danas, osmi dan za redom, dok vojska nastavlja sa privođenjem demonstranata ogorčenih zvbog hapšenja legalno izabrane premijerke Aung San Su Ći.

Hiljade ljudi okupile se se na ulicama prestonice Nejpjidoa, poslovnog centra Jangona, Mandaleja i drugih gradova u do sada najmasovnijim demonstracijama.

Nezadovoljni građani su nosili transparente na kojima je, između ostalog pisalo „Prestanite da kidnapujete ljude tokom noći“, prenosi Rojters.

Iz kancelarije za ljudska prava UN saopšteno je da je od 1. februara neosnovano uhapšeno više od 350 ljudi, među kojima su zvaničnici, aktivisti i sveštenici.

Vojne vlasti nisu se odazvale apelima da objasne po kom osnovu su izvršena brojna hapšenja, dok je udruženje za pomoć političkim zatvorenicima izrazilo zabrinutost.

Vojska tvrdi da je izborna pobeda stranke Nacionalna liga koju predvodi Aung San Su Ći rezultat prevare, ali je izborna komisija Mjanmara odbacila te optužbe.

Savet za ljudska prava UN usvojio je juče rezoluciju kojom se vojna hunta poziva da oslobodi Su Ći i druge zvaničnike i da obustavi promenu sile nad demonstrantima.

Specijalni istražitelj za ljudska prava UN u Mjanmaru Tomas Endrus izjavio je na specijalnom zasedanju Saveta u Ženevi da bi Savet bezbednosti UN morao da razmotri uvođenje sankcija i embarga na uvoz oružja Mjanmaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.