U trendu

Osnivanje zajednice albanskih opština u SM neprihvatljivo, neozbiljno. . .

SKOPLJE – Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas da je predlog za formiranje zajednice albanskih opština u ovoj državi neprihvatljiv, neozbiljan, neevropski i neamerički.

Kovačevski je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše ovu ideju koju je pokrenula partija Albanaca – Alternativa.

„Juče smo reagovali i kao politička stranka, da je to neozbiljna ideja. Odnosi u našoj zemlji rešeni su Ohridskim okvirnim sporazumom, koji su potpisali predstavnici svih političkih partija – i Makedonaca i Albanaca, a koji garantuju SAD i Evropska unija“, rekao je Kovačevski.

Pojasnio je da je osnov tog sporazuma da Severna Makedonija danas predstavlja primer suživota i ostvarivanja prava svih etničkih zajednica u državi.

„Na osnovu tog sporazuma u našoj zemlji izgrađene su institucije za zaštitu i unapređenje prava manje zajednice na najvišem nivou u odnosu na sve druge zemlje u Evropi“, rekao je Kovačevski, koji je u Gostivaru dodelio ključe socijalnih stanova.

On se osvrnuo na Briselski sporazum koji su potpisali Beograd i Priština, koji, između ostalog, predviđa obavezu albanske strane za formira Zajednicu srpskih opština i pojasnio da je reč o aktu koji su potpisale, kako je rekao, dve strane i koji rešava probleme koji su postojali u prošlosti.

„Mi smo ovde zajedno uredili svoja prava, kako ćemo živeti i kako ćemo napredovati i na osnovu toga smo postali članica NATO, zemlja koja pregovara sa EU, a bezbednost i stabilnost naše zemlje je na takvom nivou“, rekao je Kovačevski i istakao da one koji zagovaraju taj predlog, smatra da su ili neobavešteni ili, kako je rekao, „nisu na pravi način razmotrili sporazume kojima se rešavaju identitetska pitanja na Balkanu.

”Moraće malo više da se udube u to kako se rešavaju problemi u Severnoj Makedoniji“, rekao je Kovačevski preneo je portal skopskog Kurira.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar