U trendu

Ostavka premijera Libana usred napetosti s Hezbolahom

Premijer Libana Saad Hariri dao je danas ostavku za vreme posete Saudijskoj Arabiji, što je iznenadjujući potez koji uvodi Liban u nesigurnost u vreme pojačanih regionalnih tenzija.

U obraćanju prenošenom preko televizije u Rijadu, Hariri je osudio Iran i libanski proiranski Hezbolah, rekavši dse mešaju u arapske poslove, i zapretivši da će „biti odsečene iranske ruke u regionu“.

„Zlo koje Iran širi u regionu će se vratiti“, rekao je Hariri, optuživši Teheran da širi haos, razdor i razaranje.

Hariri je krajem prošle godine postao premijer i predvodio je vladu nacionalnog jedinstva sa 30 ministara u kojoj su bili i članovi šiitskog ekstremističkog Hezbolaha.

Ta vlada je u mnogome uspela da zaštiti Liban od posledica gradjanaskog rata u susednoj Siriji.

Medjutim, ona je duboko podeljena izmedju onih koji su lojalni Saudijskoj Arabiji, predvodjenih sunitskim muslimanom Haririjem, i onih koji su lojalni Iranu, a predstavlja ih Hezbolah.

Očekuje se da će današnja ostavka Haririja naglo podići napetost u Libanu.

On je u svom govoru sugerisao da se boji za svoj život i da je atmosfera u Libanu slična onoj pre ubistva njegovog oca, premijera Rafika Haririja 2005. godine.

Nekolicini članova Hezbolaha je sudjeno u odsustvu za to ubistvo u specijalnom tribinalu za Liban koji su u Hagu osnovale UN.

Hezbolah je porekao umešanost.

Saad Hariri je danas rekao da politika Hezbolaha stavlja Liban u središte oluje.

„Hezbolah je bio u stanju pretekloj deceniji da nametne status kvo u Libanu preko svog oružja uperenog u grudi Sirijaca i Libanaca“, rekao je Saad Hariri.

Početkom ove nedelje saudijski ministar za poslove u Zalivu Tamer al-Sabhan je oštro kritikovao Hezbolah i pozvao na rušenje te organozacije, obećavajući u intervjuu za libansku TV stanicu MTV „zaprepašćujući razvoj dogadjaja“ u narednim danima.

Taj ministar se ove nedelje s Haririjem sastao u Saudijskoj Arabiji.

Hariri se iznenada tamo vratio u petak i danas dao iznenadjujuće saopštenje o svojoj ostavci.

Al-Sabhan je na Tviteru sastanak s Haririjem opisao kao dug i plodan, dodavši i da su rezultat sporazumi o mnogim pitanjima koji se tiču Libanaca.

On je u tvitovima kritikovao Vladu Libana što toleriše kritike Hezbolaha na račun Saudijske Arabije, a ranije rekao da moraju biti kažnjeni oni koji saradjuju s Hezbolahom.

Napadi na Hezbolah dolaze posle novih sankcija SAD protiv te organizacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar