Ostavke/smene u Vatikanu zbog finansijskih skandala

PRAG – Skoro dva meseca od prvih pretresa u kancelarijama službi Vatikana zbog sumnjive investicije u luksuznu nekretninu u Londonu, s položaja odlazi glavni finansijski regulator Rene Brular, koji je trebalo da zavede red u finansijske poslove Svete stolice.

I dok je Vatikan saopštio da će švajcarski advokat Rene Brular, šef Borda direktora Službe za informacije o finansijama Vatikana (AIF), biti smenjen, on je za Rojters rekao da podnosi ostavku.
Odlazak Brularta, koji je na toj funkciji bio pet godina, rezultat je skandala u vezi s policijskom racijom u njegovim kancelarijama 1. oktobra.

Nakon te racije pet zaposlenih u Vatikanu hitno je suspendovano, uključujući direktora Službe za informacije o finansijama Tomaza di Rucu.

Domeniko Đani, dugogodišnji šef obezbeđenja Vatikana i papin lični telohranitelj, dao je ostavku dve nedelje kasnije zbog curenja informacijama.

Racije u AIF bile su bez presedana i izazvale su međunarodnu uznemirenost s obzirom na to da AIF sarađuje sa finansijskim obaveštajnim jedinicama širom sveta u borbi protiv pranja novca, utaje poreza i drugih oblika finansijskog kriminala.

Zvaničnici strahuju da bi zemlje bile manje spremne da dele poverljivu informaciju sa AIF ubuduće ako ta informacija bude mogla lako da završi u rukama vatikanske policije, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.