U trendu

Ostećen kameni sarkofag u Vinkovcima, verovatno je opljackan

VINKOVCI – Kameni sarkofag iz rimskog perioda, koji je nedavno pronađen tokom građevinskih radova u Vinkovcima, verovatno je ranije opljačkan jer su na njegovom poklopcu vidljiva oštećenja, izjavila je danas arheolog vinkovačkog Gradskog muzeja, muzejska savetnica Maja Krznarić- Škrivanko.

„Vidi se da je poklopac oštećen iz čega zaključujemo da je sarkofag opljačkan, kao i drugi do sada pronađeni“, rekla je Krznarić-Šrivanko novinarima na mestu pronalaska sarkofaga, prenosi Hina.

Ona je najavila da će sarkofag biti izvađen tokom dana i da će narednih dana biti otvoren u lapidarijumu Gradskog muzeja.

Kako je precizirala, sarkofag je pronađen na prostoru severne nekropole rimskog naselja Cibale, koje se nalazilo na području današnjih Vinkovaca.

Ona je dodala da se, po poklopcu sarkofaga, koji je „luksuzan“, može zaključiti da je reč o grobu bogatije osobe iz Cibala.

„Severna nekropola rimskih Cibala protezala se od Ulice Jurja Dalmatinca pa sve do pruge. Od kraja 19. veka do danas na njenom području imamo evidentirano oko 300 rimskih grobova, s tim da smo od 1972. kad su Vinkovci registrovani kao arheološki lokalitet, otkrili oko njih 200“, rekla je Krznarić- Škrivanko.

Krznarć-Škrivanko je rekla da su u Zvonarskoj ulici, pored kamenog sarkofoga, arheolozi pronašli dva zida i jedan paljevinski grob.

Kameni sarkofag iz Zvonarske ulice, koji je prvi pronađen u Vinkovcima u poslednjih 25 godina i koji je tek četvrti celi sarkofag pronađen u gradu na Bosutu, pronašli su nedavno radnici tokom radova na aglomeraciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar