U trendu

Ostin: Rusija vrši pregrupisavanje, vreme je da dodatno podržimo Ukrajinu

BERLIN – Američki ministar odbrane Lojd Ostin sastao se danas sa zvaničnicima NATO-a i drugih zemalja u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj i pozvao saveznike da dodatno podrže Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

„Rusija vrši pregrupisavanje, regrutuje i pokušava da se ponovo opremi. Ovo nije trenutak za usporavanje. Vreme je da kopamo dublje. Ukrajinski narod nas posmatra“, rekao je Ostin na početku sastanka, prenosi Rojters.

Lideri NATO-a i predstavnici iz oko 50 zemalja sastali su se danas u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, u poslednjem u nizu sastanaka na kojima se dogovaraju paketi oružane pomoći Kijevu.

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je danas novi paket pomoći Kijevu u vrednosti od oko 2,5 milijardi dolara, koja će uključiti oklopna borbena vozila tipa „Bredli“ i oklopna borbena vozila pešadije tipa „Strajker“.

Ipak, glavni fokus sastanka je na tome da li će Nemačka poslati borbene tenkove tipa „Leopard“ u Ukrajinu ili će barem odobriti njihov transfer iz trećih zemalja.

„Leopard“ tenkovi se smatraju posebno pogodnim za slanje Kijevu jer su u širokoj upotrebi, što znači da bi nekoliko zemalja moglo da ih pošalje Ukrajini u okviru vojne pomoći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.