U trendu

Ostin: SAD spremne da spreče obnavljanje Al Kaide

VAŠINGTON – Američki ministar odbrane Lojd Ostin smatra da bi teroristička organizacija Al Kaida, koja je koristila Avganistan kao bazu za napad na SAD pre 20 godina, mogla da pokuša da obnovi delovanje nakon američkog povlačenja i preuzimanja vlasti talibana.

Ostin je danas razgovarao sa novinarima u Kuvajtu, na kraju četvorodnevne turneje po zemljama Persijskog zaliva, i naglasio da su SAD spremne da spreče povratak Al Kaide u Avganistan, prenosi AP.

„Čitava zajednica na neki način posmatra šta se dešava i ima li Al Kaida sposobnost ponovnog stvaranja u Avganistanu.U prirodi Al Kaide i Islamske države je da će uvek pokušavati da pronađu prostor za rast i obnavljanje, bilo da je to u Avganistanu, u Somaliji, ili bilo kom drugom neuređenom prostoru“, naglasio je američki zvaničnik.

Talibani su dali Al Kaidi utočište dok su vladali Avganistanom od 1996. do 2001. godine, a SAD su izvršile invaziju i svrgnule ih sa vlasti nakon što su odbili da predaju vođe terorista nakon napada 11. septembra 2001.

Tokom dvadesetogodišnjeg rata sa SAD, Al Kaida je bila znatno smanjena, ali su se pojavila pitanja o njenim budućim izgledima za obnavljanje sa talibanima koji su ponovo na vlasti u Kabulu.

„Stavili smo do znanja talibanima da očekujemo da ne dozvole da se to dogodi“, rekao je Ostin.

On je naglasio da je američka vojska sposobna da obuzda Al Kaidu ili bilo koju drugu ekstremističku pretnju za SAD koja potiče iz Avganistana, upotrebom nadzornih i udarnih aviona koji se nalaze na drugim mestima, uključujući Persijski zaliv, a priznao je da će to ipak biti teže bez trupa i obaveštajnih timova sa sedištem u Kabulu.

U sporazumu sa Trampovom administracijom iz februara 2020. godine, talibanski lideri su se obavezali da neće podržati Al Kaidu ili druge ekstremističke grupe koje bi ugrozile SAD, ali američki zvaničnici veruju da talibani održavaju veze sa Al Kaidom, a mnoge države, uključujući i zalivske arapske zemlje, zabrinute su da bi njihov povratak na vlast mogao otvoriti vrata za oživljavanje uticaja terorističke organizacije.

Ostin je svoju posetu saveznicima SAD na Bliskom istoku, nakon Katara, Bahreina i Kuvajta trebalo da završi u Saudijskoj Arabiji, ali je ta poseta na zahtev Rijada odložena zbog, kako je objašnjeno, problema u rasporedu.

Napade na SAD 11.septembra 2001.godine, u kojima je stradalo skoro 3.000 ljudi i čija se godišnjica obeležava za dva dana, izvela je teroristička mreža Al Kaida, a petnaest od 19 otmičara aviona kojima su izvedeni napadi bili su državljani Saudijske Arabije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.